Göçü terörle ilişkilendirmek utanç verici

Sağcı, popülist siyasi hareketlerin yükselişe geçtiği Avrupa’da gelecek yıl mayıs ayında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri öncesi Avrupa Birliği’nde (AB) göç ve sığınma politikaları konusundaki görüş ayrılıkları kampanyalarla sokaklara döküldü.

Yayınlanma: 04.12.2018 - 22:14
Abone Ol google-news


Popülist söylemlerle aşırı sağ oyları hedefleyen Macaristan Başbakanı Victor Orban ile AP Liberal Grubu (ALDE) lideri Guy Verhofstadt arasındaki kampanyalı atışma iyice kızışıyor. Verhofstadt, geçen ay  Brüksel’de üzerinde “Önce paramızı alıyor, şimdi Avrupa’yı yıkmak istiyor. Orban’ı durdurun, önce değerler” yazılı billboardlu bir otomobille kampanya yapmıştı. Verhofstadt, AB’nin Orban’a mali desteğini kesmesini istemiş, otomobil ise Brüksel’i dolaştıktan sonra Macaristan’a gitmişti.
Eski Belçika Başbakanı Verhofstadt’ın evinin önüne kadar gönderdiği gezici billboard kampanyasına Orban’ın yanıtı sert oldu. Başkent Budapeşte ve diğer kentlerde otomobillere, 2015’ten bu yana Avrupa’daki saldırılarda ölen kurbanların fotoğraflarının yanında bir Verhofstadt’ın sözü olduğuna atıfla “Göç krizi yok. Bu saçma” yazılı billboardlar asıldı. Kampanya’nın Brüksel’e de taşınacağı belirtildi.

Verhofstadt kampanya ile ilgili Cumhuriyet’e konuştu. Göçü doğrudan terörizmle ilişkilendirmenin utanç verici olduğunu vurgulayan Verhofstadt, “Bu nefret kampanyasını durdurmak için Macarların önümüzdeki mayıs ayında seçim sandıklarında tepki vermesi gerekiyor” dedi.

Trump, Putin, Maduro ve Kim Jong Un’u popülist yaklaşımlarda bulunan liderler arasında örnek gösteren Verhofstadt, “Aşırı sağın çoğunlukta olduğu bir AB’de hala Avrupa değerlerinden bahsedilip bahsedilemeyeceği” yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Yıllar önce totaliter rejimlerden kurtulan ve AB’yi kucaklayan aynı ülkeler şimdi bir U dönüşü ile karşı karşıyalar. Popülizm ve aşırı sağ milliyetçilik, hak ve özgürlükleri sınırlar. AB’nin  istikrar, özgürlük ve ilerleme garantisi olduğunu ve birlikte her krizi çözebileceğimizi kanıtlamak için buradayız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler