Fransa’da eylemler büyümeye devam ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da onayladığı akaryakıt vergi zammının iptali Sarı Yeleklileri durdurmaya yetmedi. Eylemciler şimdi de alım gücünün düşmesi ve hükümetin verdiği diğer kararlarla mücadele için eylemlere devam etme kararı aldı.

Yayınlanma: 06.12.2018 - 21:30
Abone Ol google-news

Fransa’da yaklaşık 3 haftadır her cumartesi gerçekleşen ve şiddetlenerek artan eylemlerden Sarı Yelekliler zaferle çıktı. Ancak Başbakan Edouard Philippe’in ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da vergi zammının iptalini duyurması Sarı Yeleklileri durdurmadı. Akaryakıt vergi zammının artışına karşı başlatılan eylemler şimdi de alım gücü mücadelesine dönüştü. Sarı Yeleklilerin eylemlerinin yanı sıra öğrenciler de eyleme başladı.

Sosyal medya üzerinden eylemlerin devamını açıklayan Fransızlar ülkedeki diğer sorunların da çözümü için mücadele veriyor. Sarı Yelekliler eylemine işçi sendikalarından da destek geldi. Sendika temsilcileri ‘hareketteki rollerini belirlemek üzere’ toplantı yapma kararı aldı.

'SONUNA KADARCILAR'

Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer eylemciler için "sınır tanımayan ‘sonuna kadarcı’ bir grup var" dedi. Hükümetin cumartesi günü için tedbir aldığı fakat ‘yakmaya ve öldürmeye hazır’ grupların akınından korktuğu öğrenildi.

ÖĞRENCİLER VE ÇİFTÇİLER DE EYLEME GİDİYOR

Diğer yandan Fransa sadece Sarı Yelekliler sebebiyle değil bir diğer kitlelerin talep protestoları ile çalkalanmaya devam ediyor. Ambulans çalışanlarından sonra lise ve üniversitelerde de hükümetin aldığı yeni kararlar protesto ediliyor. Birçok üniversitenin girişi öğrenciler tarafından ‘yabancı öğrencilere kayıt ücretlerinin artırılması’ sebebiyle kapatılırken liseliler de üniversitelere atama sistemi olan ‘Parcoursup’e karşı eylem yaptı.

Öte yandan tarım ile alakalı yeni yasalar sebebiyle çiftçilerin de hafta boyunca farklı günlerde ayrı ayrı bölgelerde eylem yapacağı öğrenildi.

CUMARTESİ GÜNÜ EYLEM DÜZENLENECEK

"Sarı yelekliler"in cumartesi günü gösteri düzenleyeceğini duyurmasının ardından Fransa Başbakanı Edouard Philippe, gösterilerde yoğun güvenlik önlemlerin alınacağını, bu kapsamda 65 bin polisin görevli olacağını açıkladı.

Fransız polisi, Champs-Elysees'deki mağazalar ve restoranlara bir not göndererek "sarı yeleklilerin" cumartesi yapacağı gösteri sırasında olası şiddet olayları konusunda uyarıda bulundu. Notta, bu işyerlerinden kapı ve pencerelerini kapalı tutmaları, dışarıda sandalye ve masa bırakmamaları istendi.

Öte yandan, müzeler ve opera binaları da kendi tedbirlerini aldı. Champs-Elysees yakınlarındaki müzelerden yapılan açıklamalarda, cumartesi kapıların kapalı tutulacağı belirtildi. Paris'in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programların da iptal edildiği duyuruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler