ABD geri adım atmıyor

Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Türkiye’nin itirazına rağmen Suriye sınırına gözlem noktaları kurma konusunda ‘kararlıyız’ mesajı verdi.

Yayınlanma: 07.12.2018 - 22:29
Abone Ol google-news

Ankara-Washington hattında PYD-YPG üzerinden Suriye krizi sürerken ABD Dışişleri Bakanı’nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey dün Türkiye’de, Münbiç ve sınırda gözlem noktaları kurulması gündemleriyle temaslarda bulundu. Görüşmelerde Ankara’nın karşı çıkmasına karşın Suriye’nin kuzeyine gözlem noktaları kurma yönündeki kararın arkasında durduklarını yineledi.

‘Münbiç, işbirliği modeli’

Ankara’yı ziyaret eden Jeffrey, ABD ve Türkiye heyetlerinin Suriye konulu çalışma grubunun üçüncü toplantısına katıldı. İki ülkenin Dışişleri Bakanlığı ve askeri yetkililerinin de katıldığı toplantının ardından Türkiye ve ABD tarafından yapılan ortak açıklamada iki ülkenin de Münbiç Yol Haritası’nda yıl sonuna kadar ‘hızlandırılmış ve somut ilerleme’ sağlanması konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Jeffrey, daha sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından kabul edildi. Akar’ın, Jeffrey’e ABD’nin YPG ile ilişkisini sonlandırması ve Suriye’nin kuzeyine kurmayı planladığı gözlem noktalarından vazgeçmesi gerektiğini ifade ettiği bildirildi.

Jeffrey, görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk yetkililerin “Münbiç Yol Haritası, Suriye’de Fırat’ın doğusu için de geçerli olacak” açıklamalarını değerlendiren Jeffrey, “Münbiç, doğu ve batı tüm Suriye’ye barış getirilmesi amaçlı Türk-Amerikan işbirliği için bir modeldir. Yakın bir Türk-Amerikan işbirliği olmadan (Suriye’deki) çatışmanın nihayete ermeyeceğini düşünüyoruz” dedi. “Bunun diğer yerler için de uygulanıp uygulanamayacağı, neresi için konuştuğumuza bağlı. Şu anda odağımız Münbiç, fakat biz Türkiye’yle hem sınırda hem de tüm Suriye meselelerinde işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

‘YPG ile işbirliğimiz geçici ve taktiksel’

Türkiye’nin “ABD, YPG ile işbirliğini sonlandırmalı” çağrılarını değerlendiren Jeffrey, YPG ile ilişkilerinin “geçici, taktiksel ve eylem odaklı” olduğunu savunarak “IŞİD’in bu bölgelere geri gelmesi konusunda endişelerimiz var. Bizim odak noktamız bu bölgeler” diye konuştu. Türkiye’nin karşı çıktığı ABD’nin Suriye’nin kuzeyine kuracağı gözlem noktalarıyla ilgili olarak ise “Bir bölgeyi gözlemlersek muhtemelen o bölgede daha az ateş açılacak, bu Türkiye’nin de bizim de bölgede yaşayan insanların da çıkarına” değerlendirmesini yaptı.

Gözlem noktalarının, Türkiye’nin de güvenliğini sağlamasını amaçladığı görüşünü dile getiren Jeffrey, Akar’la görüşmesine ilişkin de “Türkiye’nin çekincelerini de ABD’nin hassasiyetlerini de görüştük. IŞİD’le mücadele kesintiye uğramamalı. Türkiye’nin çekincelerini Washington’a ileteceğiz” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler