AB’den dikkat çeken 'Sarı Yelekliler' hamlesi

Paris’teki, “Sarı Yelekliler” eylemi Avrupa’da toplumsal hareketleri yeniden gündeme getirirken şimdiden “sivil güvenlik” bütçelerine yansımaya başladı.

Yayınlanma: 08.12.2018 - 21:22
Abone Ol google-news

AB’nin fonladığı sivil güvenlik projeleri arasında dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. AB, güvenlik güçlerinin toplumsal olaylarda sosyal medyayı nasıl kullanabileceği, ‘terörle ilişkili’ internet içeriğinin nasıl tespit edilebileceği, dış sınırların korunması gibi projeler geliştiren şirketlere 2 milyar Avro kaynak aktardı.

Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle Belçika’nın başkenti Brüksel’de 5-6 Aralık’ta Güvenlik Araştırmaları Konferansı düzenlendi. “Avrupa’yı daha güvenli bir yer haline getirmek: AB tarafından fonlanan güvenlik araştırmalarının etkisini göstermek” başlığıyla düzenlenen ve AB Komisyonu’nun Güvenlikten Sorumlu Üyesi Julian King ve AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Teknoloji Bakanı Norbert Hofer’in açılışını yaptığı konferansa aralarında araştırmacılar, şirket temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 800’den fazla kişi katıldı.

80 milyar Avro’luk bütçe

AB’nin araştırma-geliştirme ve inovasyon projelerini destek programı olan Horizon 2020’nin (Ufuk 2020) 2014-2020 dönemi için ayrılan 80 milyar Avro’luk bütçesinin 1.8 milyar Avrosu, ‘Güvenli Toplumlar Çalışma Programı’ başlığı altında güvenlik araştırmalarına ayrılmış durumda. Brüksel’deki konferansta, sınır güvenliği, terör ve organize suçlarla mücadele, afetlerle mücadele, kritik altyapıların korunması ve siber güvenlik alanında projelere destek verildiği bilgisi aktarıldı.
AB, Güvenli Toplumlar Çalışma Programı kapsamında bugüne kadar üç bin 451 şirket ve kuruluşa, 600’den fazla proje için toplamda 2 milyar Avro ödedi. Bu miktarın 2020’ye kadar 3 milyar Avro’ya ulaşması bekleniyor.

AB’nin yaklaşık 2 milyon Avro destek verdiği Media4Sec projesi, toplumsal olaylarda yurttaşların sıklıkla kullandığı sosyal medyanın güvenlik güçleri tarafından nasıl kullanılacağı konusuna eğiliyor. AB’nin 772 bin Avro destek sağladığı Bio-AX projesi ise güvenlik güçlerinin kullanabileceği anlık çekim yapan giyilebilen kamera teknolojisinin geliştirilmesini amaçlıyor. AB’nin 4 milyon Avro destek sağladığı Forensor projesi ise kırsal bölgelerde ve sahil kesimlerinde suçu önleme amacıyla gözetleme sistemleri kurulmasını öngörüyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler