İran'dan ABD'ye uyarı: Dikkatli olması gerek

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "Klasik hava bombardımanı ile teröristlerin ortadan kaldırılması mümkün olmayacak" "ABD'nin IŞİD'e karşı mücadele bahanesiyle bölgeyi savaş alanına çevirmemesi konusunda dikkatli olması gerek" dedi.

Yayınlanma: 13.09.2014 - 20:10
Abone Ol google-news

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD ve müttefiklerinin hava saldırısı ile IŞİD'i bertaraf edemeyeceğini öne sürdü. Laricani, ABD'nin de IŞİD ile mücadele bahanesiyle bölgeyi savaş alanına çevirmemesi konusunda dikkatli olması gerektiğini de söyledi.

Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, Uluslararası Yedinci Rezevi Kitap Festivali'nde konuşan Laricani, son 3 yılda aşırılık yanlısı hareketleri özellikle Suriye ve çevresinde gördüklerini belirterek "Şimdi soruyorum, batılı ülkeler terörizme destek verirken başlarına ne tür bir bela alacaklarını bilmiyorlar mıydı? ABD'nin IŞİD'e karşı mücadele bahanesiyle bölgeyi savaş alanına çevirmemesi konusunda dikkatli olması gerek. Bu konu, aslında sözkonusu ülkelerin yeterli yönetim yapılarına sahip olmadıklarını gösterir. Batı, Ortadoğu ve özellikle bölge sorunlarıyla ilgili doğru bilgi ve anlayışa sahip değil" dedi.

Batılıların, aşırı grupları taktik olarak kullandığını öne süren Laricani, ancak son zamanlarda bu grupların kontrolden çıkarak yine bu ülkelerin başına bela olduğunu ifade etti.

ABD'nin Afganistan ve Irak'ta özellikle El Kaide gibi örgütlere karşı mücadelede başarısız olduğunu söyleyen Laricani, şöyle dedi: "Bu alanda ABD'nin başarısızlık nedeni, terörizmi bir taktik olarak kendi çıkarları doğrultusunda kullanmasıdır. Dolayısıyla, ABD'nin Suriye'deki aşırılık ve terörist grupları destekleyerek yanlış bir politika uyguladığına tanık olduk. Öte yandan, batılı ülkeler bölgedeki mevcut kriz ve sorun konusunda uykuya dalmışlardı, şimdi ise dikkatsizce ve fırsatçı bir davranış ile eylem yapmaya çalışmaktadırlar. Batılılar, Araplar ile birleşerek teröristler ile çatışmaya girmek istiyorlar. Klasik hava bombardımanı ile teröristlerin ortadan kaldırılması mümkün olmayacak. Biz şu an ABD'nin IŞİD'e karşı koalisyon kurmasının arkasındaki birincil hedef nedir diye soruyoruz."

IŞİD'e karşı mücadelede kurulan koalisyon ile ABD'nin kendisine meşruiyet aradığını da belirten Laricani, "ABD, şüphesiz bölgede barut deposu ile oynuyor. Dolayısıyla, bu ülkelerin IŞİD'e karşı mücadele bahanesiyle Suriye hükümetine zarar vermeleri bir hayaldir. Çünkü böyle bir durumda başka bir sürece girilecek ve bir kaosa sürüklenecekler" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler