ABD Kongresi yeni yasama yılına başladı

ABD Kongresi düzenlenen yemin töreninin ardından 116’ıncı yasama yılına başladı. Son 8 yılda ilk defa Temsilciler Meclisin'de çoğunluğu ele geçiren Demokratlar, başkan adayı olacak kişinin son on yıla ait vergi dokümanlarını açıklamasını zorunlu kılacak bir tasarı üzerinde çalışıyor.

Yayınlanma: 03.01.2019 - 22:40
Abone Ol google-news

ABD Kongresi gerçekleştirilen yemin töreninin ardından 116’ıncı yasama yılına başladı. Kasım ayında gerçekleşen seçimler sonrası Senato’da Cumhuriyetçilerin, Temsilciler Meclisi’nde ise Demokratların çoğunlukta olması yeni yasama yılının ABD için zor geçeceğinin sinyallerini verdi.

Çoğunluğunu Demokratların oluşturduğu Temsilciler Meclisinin yeni sözcüsü Nancy Pelosi olurken, bu yasama yılının aynı zamanda kadın senatör ve temsilciler konusunda birçok ilke de ev sahipliği yaptığı kaydedildi.

<haber-dikey:1173684>

'MEKSİKA DUVARI' SORUNU

Kongrenin ilk olarak 2018 sonunda ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvarın bütçede yer alıp almaması konusunda karara varılamaması sonunda Federal Hükümetin bir kısmının kapanmasına sebep olan sorunu çözmesi gerekiyor. Demokratlar böyle bir proje için kesinlikle bütçe vermeyeceklerini söylerken, Trump’ın ise duvar ödeneğinin yer almadığı bir bütçeyi imzalamayacağını aktardığı biliniyor.

<haber-dikey:1183910>

DEMOKRATLARDAN TRUMP'I ZORLAYACAK YASA TASARISI

Son 8 yılda ilk defa çoğunluğu ele geçiren Demokratların bir diğer hedefi ise Trump’ın seçim kampanyası sırasında çok konuşulan ancak Trump’ın açıklamayı reddettiği vergi iadeleri konusunu açığa çıkarmak. Demokratlar başkan adayı olacak kişinin son on yıla ait vergi dokümanlarını açıklamasını zorunlu kılacak bir tasarı üzerinde çalışıyor.

TEMSİLCİLER MECLİSİ BANKANLIĞINA PELOSİ SEÇİLDİ

ABD Kongresi'nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi Başkanlığına California vekillerinden Demokrat Nancy Pelosi seçildi. Pelosi, 435 üyeli Mecliste yapılan oylamada 219 üyenin oyunu alarak seçildi.

Meclisin 56'ıncı, Temsilciler Meclisinin ise ilk kadın başkanı olan Nancy Pelosi, Cumhuriyetçi Partiden Wisconsin temsilcisi Paul Ryan'ın yerine geçti.

Pelosi, seçim sonrasındaki açıklamasında kasımda yapılan ara seçimlere atıfta bulunarak, "Ulusumuz tarihi bir an yaşıyor. İki ay önce Amerikan halkı konuştu ve yeni bir başlangıç istediğini belirtti." ifadesini kullandı.

Ara seçimlerde Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde eden Demokrat Parti, Meclis Başkanı olarak Pelosi'yi aday göstermişti.

Başkanlık koltuğuna resmen geçen Pelosi'nin, ilk adım olarak ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat siyasetçilerin söz konusu Meksika sınırı duvarı konusunda anlaşamaması sebebiyle kapanan ABD hükümetinin açılması için yasa teklifi sunması bekleniyor.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler