Komşu Nusra!

İdlib’de alan hâkimiyetini ele geçirdiği iddialarının merkezindeki HTŞ’nin son günlerde şiddetli çatışmalar yaşadığı Ulusal Özgürleştirme Cephesi’yle ateşkese vardığı savunuldu.

Yayınlanma: 10.01.2019 - 23:07
Abone Ol google-news

 

Suriye’de, TSK’nin çok sayıda gözlem noktasıyla konuşlu olduğu İdlib’de El Nusra uzantısı cihatçılarla Türkiye destekli gruplar arasında günlerdir süren yoğun çatışmalar sonunda ateşkese varıldığı bildirildi. Ateşkese ilişkin yapılan değerlendirmelerde, bölge genelinde El Nusra’nın temelini oluşturduğu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) adlı terör örgütünün hâkimiyetinin kurulduğu öne sürüldü. Böylece eski El Kaide’ci terörist grup Türkiye’nin sınır komşusu oldu.

Gözler Moskova-Ankara hattında
Suriye’nin kuzeybatısında cihatçı ve silahlı muhalif denetimindeki son vilayet olan İdlib’in silahlardan arındırılması için geçen eylülde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında uzlaşıya varılsa da, söz konusu plan henüz tam olarak hayata geçemedi. Bölgede HTŞ teröristlerinin ve muhalif grupların silahsızlandırılması sorumluluğunu Türkiye almıştı.
İdlib’de geçen hafta başında Türkiye’nin desteğiyle kurulan ve ÖSO ve farklı muhalif grupları ortak komuta altında toplayan Ulusal Özgürleştirme Cephesi (UÖC) ile HTŞ arasında patlak veren çatışmalarda Halep’in batısı ve İdlib’in kuzeyinde çok sayıda yerleşim cihatçı teröristlerin eline geçmiş, UÖC içindeki Nureddin Zengi hareketinin tamamen tasfiye edildiği bildirilmişti. Medya organları aracılığıyla dün açıklama yapan HTŞ, gruplar arasında varılan ateşkes uzlaşısıyla bölgede kontrolün kendisine geçtiğini öne sürdü.

Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de söz konusu ateşkesin HTŞ’nin hâkimiyetini tanıdığını bildirdi. Suriye’de çatışmasızlığı sağlamak üzere başlatılan Astana sürecinin garantörleri olan Türkiye, Rusya ve İran, HTŞ’yi terör örgütü olarak tanıyor. Moskova ve Şam daha önce pek çok defa HTŞ hâkimiyetine izin verilmeyeceği uyarısında bulunmuştu.

‘5 İngiliz askeri öldü’

Öte yandan, İdlib’in güneyinde bulunan Hama kırsalındaki Latamina kasabasında UÖC’nin etkin bileşenlerinden Ceyş ül İzze grubuna karşı Suriye ordusunun operasyon yaptığı bildirildi. SANA’nın haberine göre operasyonda çok sayıda militan öldürüldü. Suriye’nin Deyr ez Zor vilayetinin güneyinde uluslararası koalisyon güçleriyle IŞİD arasındaki çatışmalar ise sürüyor. Suriye’nin El Vatan gazetesine konuşan kaynaklar IŞİD’in Eş-Şaafa köyüne düzenlediği füze saldırısında 5 İngiliz askerin hayatını kaybettiğini iddia etti.


Şam’dan riyad ziyareti iddiası

Suriye’de Moskova ve Tahran’ın desteğiyle sahada önemli ilerleme sağlayan Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin diplomasi alanında hamleleri de hız kesmiyor. Sudan ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle (BAE) temas sağlayan, Arap Birliği’ne dönüşü gündemde olan Şam yönetiminin Suudi Arabistan’la da diyaloğa başladığı iddia edildi. Lübnan merkezli Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük birkaç gün önce Suudi Arabistan’a ziyarette bulundu. Haberde Suudi Arabistan ile Suriye hükümeti arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasının an meselesi olduğu öne sürüldü. BAE de geçen günlerde Şam’da yeniden elçiliğini hizmete sokmuş, onu Bahreyn izlemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler