Sarı Yelekliler’de 9. hafta

Fransa’da geçen kasımda akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı protestolara dönüşen eylemler dokuzuncu haftada dün de devam etti.

Yayınlanma: 12.01.2019 - 22:39
Abone Ol google-news

<video:1199437>

<haber-dikey:1195801,1194309>

Başkent Paris’te Ekonomi Bakanlığı yakınlarındak toplanan Sarı Yelekliler , Champs Elysees Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Hükümetin yasaklamasına rağmen,yasaklara aldırış etmeyen binlerce Sarı Yelekli başta Bastille Meydanı olmak üzere Paris’in çeşitli bölgelerinde eylem yaptı.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemlerde en az 17 kişi gözaltına alındı. Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, Paris’te başlayan ve ülkenin birçok kentine yayılan Sarı Yelekliler protestolarının “hükümeti devirmeyi amaçlayan bir ajitasyona dönüştüğü” suçlamasında bulunmuştu. Griveaux, hükümetin gösterilerin başlangıcında dile getirilen hayat koşullarıyla ilgili “meşru” taleplere hızla yanıt verdiğini savunarak “Ancak o dönemin ardından Sarı Yelekliler olarak bilinen hareket dâhilinde protestolara hâlâ devam edenler ayaklanma, ajitasyon peşindedir ve nihai hedefleri hükümeti devirmektir” demişti. Gösterilerde şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti ve bin 700’den fazla kişi yaralandı, 5 bin 600 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı. Paris hükümetinin protesto gösterilerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle bildirimsiz gösteri düzenleyenleri ve karışıklık çıkaranları cezalandırmayı öngören yeni bir yasa çıkarma çalışmaları yaptığı yönündeki haberler de gündeme yansımıştı.

Öte yandan araştırma şirketi Cevipof Opinion Way’in geleneksel anketinde bu yılki sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Macron’a güvenin düşüşte olduğu aşırı sağ lider Marine Le Pen’in ise “güven artırdığı” belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler