Macron Fransızları ikna peşinde

Fransa’da geçen haftasonu Sarı Yelekliler 9. hafta gösterileri için meydanlara çıkmış, Macron yönetimine istifa çağrısı yapmıştı.

Yayınlanma: 14.01.2019 - 22:25
Abone Ol google-news

Fransa’da yaklaşık iki aydır süren hükümet karşıtı Sarı Yelekliler eylemleri nedeniyle görev başındaki en zorlu günlerini yaşayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kendisine tepkili olan Fransızları ikna etmek için yeni bir süreç başlattı. Macron, önceki gün Fransızlara hitaben yazdığı açık mektupta, Sarı Yelekliler hareketinin başlamasına sebep olan sorunlara çözüm bulmak ve “yeni bir toplumsal sözleşme inşa etmek” için ülke çapında vatandaşların da katılacağı bir “ulusal müzakere” düzenleneceğini duyurdu.

Danışma toplantıları...

“Gelin öfkeyi çözüme dönüştürelim” çağrısı yapan Macron, Fransızlar’ı hiçbir tabu olmaksızın, ülke sorunlarını birlikte tartışmaya davet etti. Danışma toplantılarının ardından halkın istekleri çerçevesinde reform önerileri getireceklerini belirtti.

Diğer yandan, Fransa Başbakanı’nın Sarı Yelekliler’in yeniden oluşturulmasını istediği “Varlık Vergisi’ne (ISF) ilişkin tepkileri sert tepkilere yol açtı. Macron, “Ülkede yatırımın artması amacıyla yapılan bir takım reformlardan geri adım atılmayacak” ifadelerini kullandı.

Akaryakıt zamlarına karşı başlayan, ancak daha sonra hükümetin ekonomi politikalarına, toplumsal adaletsizliklere karşı isyana dönüşen Sarı Yelekliler protestoları nedeniyle halihazırda düşük olan halk desteğini gittikçe kaybeden Macron, böylece ülke tarihinde ilk kez görülen bir yönteme imza attı. Macron, mektubunda yeni reformlarının tartışmaların sonucuna göre şekilleneceğini belirtti. Ancak Fransız basınına göre bu mektup, tartışmalar sonucunda belirlenecek sorunların nasıl çözüme ulaştırılacağı konusunda bir yol haritası sunmuyor.

Sarı Yelekliler hareketinin temsilcileri, hükümetin protestoların patlak vermesine yol açan akaryakıt zamlarında geri adım atmasına, asgari ücrete zam yapmasına rağmen eylemlerine devam kararı almıştı. Macron’un bu açıklamasının, katılımın daha da yükseldiği, ancak şiddet oranlarının düştüğü “dokuzuncu perde” eylemlerinin hemen sonrasında gelmesi dikkat çekti.

Ülke genelinde 15 Mart’a kadar sürecek olan tartışmalar, Macron’un bugün Normandiya bölgesindeki Grand-Bourgtheroulde kasabasında yapması beklenen toplantı ile fiilen başlamış olacak. Macron’un vergi ve kamu harcamaları, devletin yeniden organizasyonu ve kamu hizmetleri, çevre ve yenilenebilir enerji politikalarıyla demokrasi ve yurttaşlık şeklinde 4 başlık altında yönelttiği 33 soruyla çervevesini belirlediği tartışma, belediyelerin düzenlediği büyük toplantılar ve internet aracılığıyla sürecek. Ancak belediyelerin, mektubu tartışmaya açmamak gibi bir inisiyatifi de bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler