Putin'den Erdoğan'a: Uzun zamandır görmesem de!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için bulunduğu St. Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili görüşme gerçekleştirdi.

Yayınlanma: 22.11.2013 - 11:13
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için bulunduğu St. Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili görüşme gerçekleştirdi.Putin, görüşmenin basına açık kısmında yaptığı konuşmada, Başbakan Erdoğan'ı uzun süre görmediğini belirterek, "Sizinle doğrudan temasımız olmasa da Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler çok güzel bir şekilde gelişiyor" dedi.

St. Petersburg'daki toplantılarda da bu gelişmeleri daha ileri noktalara taşıyacaklarını ifade eden Putin, "Tabii ki görevimiz bu ilişkilere katkı sağlamaktır. Bunu başaracağımıza inanıyorum" diye konuştu.

ÖZLEM İÇİNDE GÖRÜŞÜYORUZ

Başbakan Erdoğan ise, "Ben de değerli dostuma, değerli Başkana, 4. Üst Düzey İşbirliği Konsey Toplantısı'nda bir araya geldiğimiz için mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Gerçekten bir özlem içerisinde, gerek ikili, gerek bölgesel işbirliği görüşmeleri yapacağımız bu buluşma gerçekten manidar olacaktır. Müşterek atmamız gereken adımlar var. Bugün bu adımları çok daha güçlendirerek atacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

İkili görüşmelerin ardından heyetler arası geniş katılımlı toplantı yapılacak. ÜDİK zirvesinde Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yer alacak.

ANA KONU SURİYE

İkili görüşmede Suriye krizi ve Ortadoğu’da yaşanan sorunlar ele alınacak. Suriye krizinin çözümü için Cenevre’de ikinci bir uluslararası konferans toplanması için çalışmaları hızlandıran Rusya, Türkiye’nin de konferansa destek vermesini istiyor. Ancak geçiş hükümetinde Suriye lideri Beşar Esad’ın yer alıp almaması konusunda anlaşmaya varılması beklenmiyor.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

ÜDİK zirvesi şehrin dışında Büyük Petro’nun yazlık rezidansı olarak kullandığı Konstantinovski Sarayı’nda gerçekleşiyor. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından enerji, gümrükler ve devlet ajansları arasında toplam 5 anlaşma ve memorandum imzalanacak. İmza töreninin ardından Erdoğan ve Putin ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan’ın uçağı akşam saatlerinde St. Petersburg’dan Trabzon Havalimanı’na hareket edecek.

Erdoğan 5-6 Eylül tarihlerinde St. Petersburg’da yapılan G20 zirvesinde Putin’le bir araya gelmişti. Erdoğan ve Putin yıl içinde de dört kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler