Suriye'de hem IŞİD hem Nusra vuruldu

ABD ve Arap müttefikleri salt IŞİD’i değil Nusra ve Horasan hedeflerini de vurdu. Suriye’den izin istenmese de bilgi verildi.

Yayınlanma: 23.09.2014 - 20:10
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik savaşta cephe hattı Irak’tan Suriye’ye genişletildi. ABD ve Arap müttefikleri dün sabaha karşı Suriye’nin kuzey ve doğusuna hava saldırıları başlattı. Saldırılar sadece IŞİD’i değil, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi ile Batı’da terör komplosu kurduğu belirtilen El Kaide uzantısı Horasan grubunu hedef aldı. ABD Başkanı Barack Obama, “Bu sadece Amerika’nın savaşı değil” derken, “Amerika’ya yanıt verileceğini” duyuran IŞİD, Suudi kraliyet ailesini sorumlu tuttu. ABD’nin saldırı öncesinde Irak aracılığıyla Suriye yönetimini bilgilendirdiği ortaya çıkarken, Washington bunun “izin isteme” anlamına gelmediğini kaydetti. Suriye, terörizme karşı her türlü işbirliğine açık olduğu mesajını verirken, Rusya ve İran da uluslararası topluma “Şam ile birlikte hareket edin” ikazı yaptı.

ABD, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) güçleri, dün Suriye’nin Rakka’nın yanı sıra Der el Zor ve Halep vilayetindeki hedefleri Tomahawk füzeleriyle vurdu. Arap ülkelerinden ilk doğrulama Ürdün’den gelirken hükümet Sözcüsü Muhammed el Momeni, harekâta IŞİD’i durdurmak için destek verdiklerini söyledi. NATO saldırılarda yer almadı. ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, “IŞİD’in, sığınacak limanı olmadığını bilmesini istedik” derken, Arapların rolünün bu savaşın sadece ABD’nin mücadelesi olmadığını göstermek açısından önemli olduğunu kaydetti.

‘Komplo önlendi’

Amerikan Merkezi Komutanlığı (CENTCOM), Kızıl Deniz ve Körfez’deki savaş gemilerinin kullanıldığını kaydetti. Pentagon sözcüsü John Kirby, saldırının Obama’nın “gerilet ve yok et” hedefiyle yapıldığını açıkladı. IŞİD’in Tel Abyad, Der el Zor, Ayn İsa’daki eğitim kampları, Tabka Askeri Havaalanı ve kontrol merkezlerinin hedef alındığı haberleri geliyor. Saldırılarda Nusra Cephesi’nint silah depoları da vuruldu. Pentagon’un saldırıların aşırılıkçı bir yapının ABD ve Batılı güçlere yönelik olası komplosunu engellemek üzere yapıldığı açıklaması dikkat çekti. Bu grubun El Kaide’nin Afganistan-Pakistan’daki merkezi yapılanmasından ayrılarak Suriye’ye gelen Horasan olduğu belirtiliyor. Dün Horasan’a yönelik en az 8 hedefin vurulduğu söyleniyor.

Sivil kayıplar da var

İslamcı gruplar saldırılarda İdlib’in Kefer Deyyan bölgesinde sığınmacıların kaldığı bir binanın da vurulduğunu 10 sivilin öldüğünü aktardı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ölenlerden 70’inin IŞİD’li, 50’snin el Kaideci olduğunu kaydetti. Halep’te ölenler arasında 3’ü çocuk 8 sivilin yer aldığı belirtildi. 100 kadarı ciddi 300 kişi de yaralandı. Suriye dış muhalefeti örgütü Ulusal Koalisyon’un lideri Hadi el Bahra operasyonu memnuniyetle karşıladıklarını söylerken, Esad yönetimine baskının artırılarak sürdürülmesi gerektiğini savundu.

Kerry’den Muallim’e ‘mektup’ iddiası

Suriye ise , ABD ’ nin operasyonun bilgisini birkaç saat önce kendilerine verildiğini açıkladı. Şam, bildirimin hem BM Daimi temsilcisi Beşar el Caferi’ye yapıldığını hem de Dışişleri Bakanı Velid Muallim’e Irak kanalıyla ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin bir mektup gönderdiğini öne sürdü. Suriye yönetimi “terörizmle savaşta uluslararası her türlü çabaya yönelik işbirliğine hazır olduğu” açıklaması yaptı.

Ancak ABD Dışişleri sözcüsü Jen Psaki BM temsilcisi Samantha Power aracılığıyla Caferi’ye bildirimi doğrurken, “Rejimin iznini istemedik. Eylemlerimizi askeri düzeyde koordine etmedik yahut zamanlama ve hedef sunmadık. Kerry Suriye rejimine mektup göndermedi. Suriye’yi ABD uçaklarına dokunmamaları için uyardık” dedi. Ama Obama’nın ay başında Irak’taki saldırıları Suriye’ye yayma kararı sonrası Washington Caferi’ye cihatçıların vurulacağını iletmişti.

Rusya ve İran’dan  ‘Şam’ı dışlamayın’ uyarısı

Rusya ise operasyonun Suriye’nin egemenlik haklarına zarar vermemesi ve bölgede gerilimi artırmaması için Şam’la işbirliği yapılması ikazında bulundu. Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu konudaki taleplerini BM Genel Sekreteri Ban Kimun’a iletti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de operasyonu “yasadışı” diye niteledi ve Suriye’nin onayının alınması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler