Trump'ın Suriye'den çekilme kararına Senato'dan ret

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararına karşı ülke içindeki itirazlar sürüyor. Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluğu oluşturduğu Senato’da, Trump’ın Suriye ve Afganistan’dan çekilme kararlarına karşı çıkan bir madde onaylandı. Söz konusu oylamanın bağlayıcı etkisi yok ve çekilme kararlarını tersine çevirmesi beklenmiyor. Bununla birlikte, kendi partisi Cumhuriyetçilerin Trump’ın dış politikasına meydan okuması açısından Amerikan siyasetinde sembolik önem taşıyor.

Yayınlanma: 01.02.2019 - 15:38
Abone Ol google-news

Senato’da dün, Trump yönetiminin Ortadoğu politikasını belirleyecek yeni bir yasada yapılması önerilen bir değişiklik ele alındı. ‘Amerika’nın Ortadoğu’daki Güvenliğini Güçlendirmek’ isimli torba yasanın tam halinin önümüzdeki hafta oylanması bekleniyor.

Gazete Duvar'ın haberine göre dün 23’e karşı 68 oyla kabul edilen değişiklik ise yasaya, Trump’a meydan okuyan ifadeler ekliyor. Senato’nun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell’ın hazırladığı değişiklikte, ‘İslamcı militan grupların ABD’ye ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiği’ belirtiliyor; ‘erken bir çekilmenin bölgeyi istikrarsızlaştıracağı ve İran veya Rusya tarafından doldurulabilecek bir boşluk yaratabileceği’ şerhi düşülüyor.

Bu kararın çekilme kararlarını iptal etmesi beklenmiyor. Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunluğu oluşturduğu Senato’da Trump’ın dış politikalarının iki ay içinde ikinci kez eleştirilmesi açısından sembolik olarak önemli addediliyor. Senato aralık ayında da, Yemen’deki Suudi savaşına Amerikan desteğinin çekilmesi ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman’ın sorumlu tutulması yönünde bir karar almıştı. Ancak bu karar, Kongre’nin diğer kanadı olan ve o dönem Cumhuriyetçilerin kontrolünde bulunan Temsilciler Meclisi’nde oylanmamıştı. Suriye ve Afganistan’dan çekilme ile ilgili kararın da aynı şekilde akıbeti belirsiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler