Nusra ve Ahrar el Şam'a darbe

Suriye’de IŞİD dışında El Kaide’nin kolu Nusra ve Ahrar el Şam da hedef olunca, İdlib’deki üslerini tahliye etmek zorunda kaldılar. Şam yönetimi, ‘Harekat doğru yönde’ diyor.

Yayınlanma: 24.09.2014 - 23:15
Abone Ol google-news

ABD ve Arap müttefiklerinin Irak’tan Suriye’ye yaydıkları hava saldırıları Suriye’deki radikal İslamcı grupları da vuruyor. Hava saldırıları sonrasında El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi de, radikal İslamcı Ahrar el Şam grubu da Suriye’nin kuzeyindeki İdlib bölgesinde bulunan üslerini tahliye etmek zorunda kaldı.

Nusra Cephesi, twitter adresinden yerleşim yerleri yakınındaki üslerinin büyük kısmını “tahliye ettiklerini, ağır silahların üsler dışına çıkarıldığını” doğruladı. Ahrar el Şam da militanlarına “silah imalathaneleri, uydu ve ağ bağlantı cihazlarını kaldırıp kullanmamaları” talimatı verdi. Suriyeli dış muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi de ABD hava saldırılarında en az 50 Nusra militanının öldüğü bilgisini aktarmıştı.

 

‘Esad’ı da vurun’

ABD ordusu önceki gece Irak ve Suriye’deki beş hedefin vurulduğunu duyurdu. Harekâtın Suriye ayağında 20’den fazla hava saldırısı yapıldı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) hedeflerden birisinin Suriye’nin kuzeybatısındaki El Kaim sınırı olduğunu kaydetti. İki saldırı Bağdat’ın batısına, ikisi de Erbil’in güneydoğusuna gerçekleştirildi. İki saldırıda IŞİD’ın zırhlı araçları, sekiz başka aracı ve silah ve mühimmatları ile savaş pozisyonlarının yok edildiği belirtildi.

Suriye dış muhalefeti, harekâtın Suriye’ye yayılmasından memnun kalsa da gelişmelerin yönetimin işine yarayacağından kaygılı. Ulusal Koalisyon’un Başkanı Nasr el Hariri, Batı’ya “Sadece IŞİD’i değil, Esad’ı da vurun” çağrısı yaptı. Hariri, uluslararası toplumun kısmi çözümlerini eleştirirken, Esad gitmeden aşırılıkçılığın bitmeyeceğini savundu.

 

Şam operasyon ortağı

Suriye ise hava harekâtından memnun. Suriye savaş jetlerinin dün Halep civarındaki El Bab ve El Kabaseyn’deki IŞİD mevzilerini vurarak “bir dizi militanı öldürdükleri” kaydedildi. Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar ABD öncülüğündeki saldırıların “doğru yönde” olduğunu söyledi. Washington’ın kendilerini sivillerin yahut Suriye ordusunun vurulmayacağı yönünde önceden bilgilendirdiğini anımsatan Haydar, terörizme karşı işbirliğine açık olduklarını yineledi. Haydar, “Terörle savaş sadece hava saldırılarıyla olmaz, bu terörizmle savaşın tek yolu değildir” diye konuştu.

 

IŞİD Kobani’ye yığıldı

Öte yandan IŞİD’in Rojava’nın Kobani kantonunda, hava harekâtı sonrası yeni militan ve tanklar yığdığı haberleri geliyor. Kobani’yi savunan Kürt güçlerinden Ocalan Iso, “Rakka’nın bombalanması sonrasında savaşçılarının sayısı arttı, gönderdikleri tankların sayısı da. Kobani tehlike altında” derken, IŞİD’in kente 8 km. yaklaştığını aktardı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD uçaklarının Kobani yakınlarını da vurduğunu savunurken, Kürt kaynaklar bunu doğrulamıyor. Iso da Amerikan güçlerini Kobani yakınlarındaki mevzileri vurmaya çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler