Avrupa Birliği'nde 'Venezüella' çatlağı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden 13'ü Venezüella Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklarken, birlikten ortak açıklama gelmedi. AB'nin ortak açıklamasına İtalya ve Yunanistan karşı çıktı. Öte yandan Juan Guaido, Avrupa Birliği’nin Nicolas Maduro'ya yönelik yaptırımlarını sertleşmesi çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 04.02.2019 - 18:38
Abone Ol google-news


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, AB'nin Guaido'yu tanımasına yönelik ortak açıklamayı, İtalya ve Yunanistan engelledi.

<haber-dikey:1231394,1229615,1229302,1227309,1225628>

İtalya ve Yunanistan, Venezüella halkının kendi geleceğini kendi tayin etmesi ve ülkenin iç işlerine karışılmaması gerektiğini savunuyor.

'AVRUPA, ABD'NİN TALİMATLARINA UYMAYI BIRAKMALI'

İtalya'da hükümet ortağı 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) Dış Politika Sözcüsü Alessandro di Battista, "Biz ne Maduro ne de Guaido'yu destekliyoruz. Venezüella'da tek olması gereken özgür seçimler." açıklamasında bulundu.

Di Battista, "Avrupa, ABD'nin talimatlarına uymayı artık tamamen bırakmalı. Bu dönemde tarafsız olmak için cesur olmak gerekiyor." diye konuştu.

AB 'ÖZGÜR SEÇİMLERDE' ISRARLI

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, günlük basın toplantısında, yeni gelişmeler ışığında bir açıklama yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, "AB'nin tutumunu tekrar edeyim. Tüm 28 üyenin teyit ettiği tutum çok açık, Venezüella'da özgür, şeffaf ve güvenilir başkanlık seçiminin acilen gerçekleşmesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell ise AB'den ortak bir açıklama için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek "Ancak bu şimdilik gerçekleşmeyecek çünkü hala bazı ülkeler karşı çıkmaya devam ediyor. Üye ülkelerin Venezüella'ya verdiği süre dolduğu için her ülke kendi açıklamasını yaptı. Ortak deklarasyon olmadı, kesinlikle de olmayacak." açıklamasında bulundu.

VENEZÜELLA AB KURUMLARINI DA BÖLDÜ

Diğer yandan, Venezüella konusu sadece üye ülkeler arasında değil, AB kurumları arasında da ayrışmaya yol açtı.

Avrupa Parlamentosu (AP), geçen hafta yapılan Genel Kurulda düzenlediği oylamayla Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanıdı.

AP üyeleri, aynı zamanda tüm ülkelere de Guaido'yu tanıma çağrısında bulundu.

AB ÜYESİ 13 ÜLKE TANIDI

İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya, Portekiz, Danimarka, Avusturya, Hollanda, İsveç, Letonya, Danimarka, Çekya ve Litvanya şimdiye kadar Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklarken, 15 üye ülkeden henüz tanıma kararı gelmedi.

Almanya, Fransa ve İngiltere'nin başını çektiği ülkeler, geçen hafta Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya çağrıda bulunarak ülkeyi 8 gün içinde yeni seçimlere götürmemesi durumunda Meclis Başkanı Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise tanıma kararının birlik üyelerinin vereceği bir karar olduğunu savunmuştu.

GUAİDO'DAN AB'YE YAPTIRIM ÇAĞRISI

Öte yandan Juan Guaido, Ulusal Meclis’te düzenlediği basın toplantısında AB’ye seslendi. Maduro hükümetine karşı AB’den yeni yaptırımlar beklediğini söyleyen Guaido, Avrupa'da yaptırımların etkili olup olmadığına dair şüpheler olduğunu ancak mevcut sürecin çok faydalı olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nde 28 ülkenin olduğunu hatırlatan Guaido, “Bu nedenle bir fikir birliğine ulaşmak zor oluyor. Umarım AB daha güçlü bir pozisyon alacaktır. Şu ana kadar Avrupa'nın dikkatini Venezüella krizine çekmemiz zor oldu” dedi.

İNSANİ YARDIM MESELESİ

Guaido ayrıca, "Venezüella kan kaybediyor çünkü insanlar yiyecek ve ilaç eksikliğinden ülkeyi toplu halde terk ediyor” ifadelerini kullandı.

Venezüella’da serbest seçimlerin nitelikli uluslararası gözetim altında yapılmasının şart olduğunu söyleyen Guaido, Avrupa'nın bu konuda önemli bir rol oynayacağını belirtti. Guaido, Maduro yönetimin insani yardımı kendi taraftarlarına dağıtmak istediğini iddia etti.

 

 

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler