Venezüella'ya alınmayan parlamenterler ülkeye Kolombiya'dan girmeyi deneyecek

Venezüella'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun ülkeye davet ettiği 4 Avrupa Parlamentosu üyesi ülkeye alınmadı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini olaya ilişkin açıklamasında "AB'nin Venezüella'ya yönelik yeni yaptırım kararı alması her zaman ihtimal dahilinde" ifadelerini kullandı. Öte yandan, ülkeye alınmayan parlamenterlerden Gonzalez Pons da yaptığı açıklamada, Venezüella'ya Kolombiya sınırından girmeyi deneyeceklerini söyledi.

Yayınlanma: 18.02.2019 - 19:45
Abone Ol google-news

Venezüella’da Nicolas Maduro hükümeti, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido ile görüşmek isteyen 4 Avrupa Parlamentosu üyesini sınır dışı etti. Avrupa Parlamentosundaki muhafazakar Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi, Esteban Gonzalez Pons, Jose Ignacio Salafranca, Gabriel Mato Adrover ve Esther de Lange Uluslararası Havalimanı Maiquetia’ya indikten hemen sonra başka bir uçakla ülkelerine geri gönderildi.

TAJANİ'DEN MADURO İÇİN 'DİKTATÖR' İFADESİ

İspanya ve Fransa, milletvekillerinin Venezüella’dan sınırdışı edilmeleri nedeniyle Nicolas Maduro rejimini kınadı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, bu durumun Maduro’nun bir 'diktatör' olduğunun kanıtı olduğunu söyledi. Hükumet makamları ise yasa koyucuların ziyarete izin vermediğini, çünkü Avrupa Birliği önderliğindeki temas grubu tarafından planlanan geziden bir hafta önce kendilerine izin verilmeyeceğinin aktarıldığını açıkladı.

Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, birkaç gün önce Avrupalı milletvekillerinin ülkeyi ziyaret etmelerine izin verilmeyeceğini belirterek provokasyondan kaçınmaları tavsiyesinde bulunmuştu. Arreaza, aşırılık yanlısı olarak suçladığı milletvekillerinin, Venezüella’nın istikrarına engel olabileceğini ifade etmişti.

"AB'DEN VENEZÜELLA'YA YENİ YAPTIRIMLAR GELEBİLİR''

Öte yandan, Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Konseyi sonrasında basına açıklamalarda bulunan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, altı Avrupa Parlamentosu (AP) üyesinin, kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido ile görüşmek üzere gittikleri Venezüella'ya girişine izin verilmemesine ilişkin, "Parlamenterlerin Venezuela'ya girişine izin verilmemesini esefle karşılıyoruz." diye konuştu.

Mogherini, "AB'nin Venezüella'ya yönelik yeni yaptırım kararı alması her zaman ihtimal dahilinde." ifadelerini kullandı.

AB Dışişleri Konseyinde bakanların, Moskova yönetimine yönelik yeni yaptırımların uygulanması konusunda da görüş birliğine vardığını belirten Mogherini, gelecek günlerde yaptırımlara ilişkin görüşmelerin sonuçlanacağını kaydetti.

KOLOMBİYA SINIRINDAN GİRMEYE ÇALIŞACAKLAR

Öte yandan, ülkeye alınmayan AP üyelerinden Jose Ignacio Salafranca, Kolombiya'da yayın yapan Blu Radyo'ya konuştu.

Herhangi bir gerekçe gösterilmeden İspanya'nın başkenti Madrid'e giden uçağa bindirildiklerini söyleyen Salafranca, Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo'nun daveti üzerine, 23 Şubat'ta "insani yardımların" Venezuela'ya girişine "eşlik edeceklerini" söyledi.

"DAVETİ KABUL ETTİK''

Heyetteki diğer bir isim Gonzalez Pons da Madrid'de yaptığı açıklamada, Trujillo'dan davet aldıklarını dile getirerek "Daveti kabul ettik ve Cucuta'dan (Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki kasabası) gıda ve ilaçlarla geçmeye çalışacağız." dedi.

Ancak her iki AP üyesi de Venezuela ordusunun sınırları kapatmasına rağmen ülkeye nasıl gireceklerine ilişkin bilgi vermedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler