Avrupa diken üstünde

Batılı ülkeler, ABD’nin ‘vatandaşınız olan IŞİD’lileri’ geri alın çağrısına mesafeli

Yayınlanma: 18.02.2019 - 21:17
Abone Ol google-news

Suriye’den asker çekme kararının ardından Trump yönetiminin Batılı ülkelere “gelin cihatçınızı alın” mesajı transatlantik ilişkilerinde yeni gerilim kaynağı olurken Avrupa ülkelerinde tartışmalar alevlendi. Washington’ın talebine Avrupa ülkeleri çeşitli gerekçelerle gönülsüz yaklaşıyor. “IŞİD militanlarının geri dönüşlerinin organize edilmesinin çok zor olduğunu” belirten Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Geri dönüşün ancak bu kişilerin derhal Almanya’ya getirilerek, gözaltına alınması ve mahkemeye çıkarılması ile mümkün olacağını” söyledi. Bunun gerçekleştirilebilmesi için ise yetkililerin bilgi ve ceza kovuşturmasına ihtiyaç olacağını, ancak bunun garanti altında olmadığını belirtti. Maas bu nedenle Fransa ve İngiltere ile görüşeceklerini kaydetti.

‘Dönemeyecek kadar tehlikeliler’
Alman Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen ise “Suriye’de düzgün bir ilişki içerisinde olduğumuz bir hükümet yok. Esad bizim için taraf olamaz, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise bir birlik hükümeti değil” dedi. İçişleri Bakanlığı sözcüsü “Ülkelerinde olmak IŞİD’e katılma şüphesi olsa bile bütün Alman vatandaşlarının temel hakkıdır” açıklamasını yaparken “Ancak hükümetimiz Suriye’de hapisteki vatandaşlarına yasal ve konsolosluk görevlerini yerine getirmeyi garanti edemez, zira oradaki savaş devam ediyor” diye de ekledi.

Paris ise Washington’ın talebine veto kartı çıkardı. Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet “Şu aşamada Trump’ın taleplerine yanıt vermeyeceğiz” dedi. “ABD’nin çekilme kararı ile birlikte yeni jeopolitik şartların geliştiğini” söyleyen Belloubet, “IŞİD militanlarını geri almama politikalarında bir değişiklik olmadığını” aktardı. Danimarka’dan “Geri dönmelerine izin verilemeyecek kadar tehlikeliler” açıklaması yükseldi. İngiltere de ABD’nin çağrısına temkinli tutum içinde.

AFP’nin haberine göre, Ankara’nın terör örgütü gördüğü, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG’nin elinde 50’si yetişkin 150 Fransız vatandaşı bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu “Suriye’de yakaladığımız 800’den fazla IŞİD savaşçısını İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerin geri almasını ve yargılamasını istiyoruz” açıklaması yapmıştı.
Trump’ın geçen aralık ayında Suriye’den “ucu açık” çıkış kararını açıklaması IŞİD’in yeniden güçlenmesine neden olabileceği endişesiyle Batılı müttefikleri cephesinde eleştirilere neden olmuştu.

‘Tarafını seç’ mesajı

ABD’nin Suriye’den asker çekme kararı sonrası, Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) geleceği ABD-Türkiye-Avrupa hattında önemli gündem başlıklarından biri olmayı sürdürüyor. IŞİD Karşıtı Koalisyonun ABD’li Komutanı Korgeneral Paul LaCamera, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad veya Rusya ile işbirliği yapmaları halinde SDG’ye desteği çekeceklerini söyledi. SDG’nin Türkiye’nin olası bir operasyonuna karşı Şam hükümeti ile görüştüğü haberleri daha önce gündeme yansımıştı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ise önceki gün “Kürtlerin Esad ile diyaloğa başlaması gerektiğini” dile getirdi.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon