Sınırda kan döküldü, Venezüella diken üstünde

Muhalif lider Juan Guaido’nun ABD başta olmak üzere bir dizi ülke tarafından “geçici devlet başkanı” olarak tanınmasıyla siyasi krizin derinleştiği Venezüella’da “insani yardım” tartışmasında kritik dönemece girildi. Caracas yönetiminin Brezilya sınırını kapatmasının ardından ise bölgeden gelen can kaybı haberiyle birlikte tansiyon daha da arttı.

Yayınlanma: 22.02.2019 - 23:50
Abone Ol google-news

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “provokasyon” ve “ülkesini istila gerekçesi” olarak görmesi nedeniyle ülkeye girişine izin vermediği ABD “yardımları” için muhalefet dün itibarıyla taraftarlarını Kolombiya sınırına toplamaya başladı. Guaido, “Geçici devlet başkanı” sıfatıyla ilk kararnamesini imzalayarak yardımların geçisine “onay verdiğini” duyurdu. Muhalif milletvekili Jose Manuel Olivares de ABD tarafından gönderilen malzemeleri taşımak için sınırın Venezüella tarafından beyaz elbiseler giyerek geleceklerini söyledi.

Kolombiya’nın sınırdaki Cucuta kentinde bulunan yardım malzemelerinin ülkeye girişini desteklemek üzere muhaliflerin, İngiliz milyarder Richard Branson desteğiyle düzenledikleri, iki gün sürecek konser ve para yardımı kampanyası dün başladı. Caracas hükümeti de daha önce buna karşılık sınırın Venezüella tarafında düzenleyeceği konseri dün başlattı. Maduro yönetimi destekçileri sınırı oluşturan 300 metrelik Tienditas Köprüsü’nün diğer yanında kurulan konser alanına gitti.

Sınırda ateş

Maduro’nun önceki gece, güvenlik gerekçesiyle kapatma kararı aldığı Brezilya sınırının yakınındaki Kumarakapay kasabasında gerilim yaşandı. Reuters, sınırı geçmek isteyenlere güvenlik güçlerinin ateşi sonucunda en az iki kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Öte yandan Maduro’ya destek veren Çin ve Rusya’dan ise provokasyon ve dış müdahale olasılıklarına dikkat çeken açıklamalar yükseldi. Moskova, ABD’nin Kolombiya sınırına silah ve asker gönderdiği suçlamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler