Beyaz Saray'dan tampon bölgeye 'veto'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarla istediği Suriye sınırında “tampon bölge” kurma önerisine ilk somut destek Fransa’dan gelirken Beyaz Saray “Şu anda değerlendirdiğimiz bir şey değil” diyerek “kapıyı kapattı”. Bugün Ankara’ya gelecek olan NATO Genel Sekreteri ile ABD heyetinin öncelikli gündemi İncirlik ve hava sahasının kullanımı.

Yayınlanma: 08.10.2014 - 23:55
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobani saldırıları karşısında, Türk hükümetinin Suriye sınırında “tampon bölge” önerisine ilk somut destek Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan geldi. ABD ve Britanya dışişleri bakanları John Kerry ile Philip Hammond da öneriye “kapı aralayarak” kapsamlı biçimde değerlendirileceği mesajı verirken, bu mesajların sorulduğu Beyaz Saray ‘kırmızı kart’ çıkarttı.

Sözcüsü Josh Earnest, Kerry ile Hammond’un sözleri anımsatılınca açık bir dille, “Bu şu anda değerlendirdiğimiz bir mesele değil” yanıtını verdi. Hollande’ın dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la telefon görüşmesinin ardından ofisinden yapılan açıklamada, “(Cumhurbaşkanı) Suriye’nin kuzeyinde katliamlardan kaçınılması ihtiyacında ısrarcı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin yerinden olan insanları koruması ve evsahipliği için Türkiye ile Suriye sınırında tampon bölge yaratılmasını fikrine destek verdi” denildi. Açıklamada iki ülkenin Esad ve IŞİD’e karşı savaşmak üzere “ılımlı muhalefete” daha fazla destek ihtiyacı üzerinde de uzlaştıkları belirtildi.

 

‘Bakmaya değer... ama’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da dün ortak basın toplantısında Paris’in son beyanı anımsatılarak sorulan soru üzerine tampon bölgeye “kapıyı açık bıraktılar”. Hammond, “Tampon bölge fikri ortalıkta dolaşan bir fikir. Diğer müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte tampon bölge konseptinin manasını ve nasıl işleyeceğini araştırmak zorundayız” deyip ekledi: “Fakat kesinlikle bu aşamada bunu göz ardı etmek istemem.” Kerry de “Tampon bölge daha önceden var olan bir fikir. İncelemeye değer, çok çok yakından bakmaya değer” dedi.

Suriye’den 1 milyondan fazla sığınmacının bölgede bulunduğunu, bu sorunun sadece Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerin sırtına atılmaması gerektiğini belirten Kerry, “Eğer Suriye vatandaşları Suriye’ye dönebilse ve sınıra yakın bölgede korunabilseler takdir edilir bir şey olurdu. Aynı zamanda hükümetin saldırılarının olmayacağı şekilde güvenliği garanti edilmeli. Dolayısıyla kapsamlı bir inceleme gerekir. Hepimiz buna yakından bakmaktan yanayız. Bu General Allen’ın bölge turunda da tartışacak” diye konuştu.

 

Kobani stratejik hedef değil

CNN muhabirinin Kobani’nin düşmekten kurtarılıp kurtarılmayacağını sorarken, NATO müttefiki Türkiye’nin Esad yönetiminin devrilmesi şartını koşarak harekete geçmekteki isteksizliği anımsatması üzerine Kerry, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile son iki günde iki kez telefonda konuştuğunu söyledi. Bugün Ankara’ya gelen IŞİD’e karşı koalisyonun başına atanan ABD’li General John Allen ile Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk’a atıf yapan Kerry, “Türkiye’nin rehine krizi de sona erdiğinden koalisyonda nasıl yer alacağı kısa süre içinde belirlenecek.

Açıktır ki, kendi sınırlarında çok büyük bir tehlike var ve bunun farkındalar. Bütün bunlar dikkatli ve düşünülerek yapılmalı. Herkes kimin ne yaptığını anlıyor ve yaptıklarının sonuçlarını anlıyor” dedi. Kerry, Kobani’ye ek saldırılar yaptıklarını söylese de “asıl hedeflerinin komuta kontrol merkezleri ve IŞİD’in alpyapısını yok etmek olduğunu” belirterek “stratejik hedeflerinin Kobani olmadığını” ekledi.

 

Pentagon: Masada yok

Öte yandan Pentagon da tampon bölge önerisi için “Bu yeni bir konu değil” açıklaması yaptı. Pentagon Sözcüsü John Kirby dün “Bu şu anda bizim değerlendirdiğimiz bir askeri seçenek olarak masada değil. Sanırım bu devam eden tartışmaların konusu” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler