Yeni Zelanda diken üstünde

Christchurch kentinde geçen cuma düzenlenen terör saldırılarıyla sarsılan Yeni Zelanda’da güvenlik kaygıları artıyor. Dünyanın en güvenli yerlerinden biri sayılan ülkede bir havalimanı, şüpheli paket gerekçesiyle kapatılırken güvenlik önlemleri de genişletildi.

Yayınlanma: 17.03.2019 - 21:45
Abone Ol google-news

Kendini “aşırı sağcı, faşist” olarak tanımlayan Brenton Tarrant’ın zanlısı olduğu katliamda yaşamını yitirenlerin sayısının 50’ye yükseldiği duyuruldu. Polis, hayatını kaybeden 50 kişinin isimlerinin aileleriyle paylaşıldığını, ölüm sebebi tespit edilen kurbanların yakınlarına tesliminin başladığını açıkladı.

Havalimanı kapatıldı

Yaşamını yitirenler arasında Afganistan, Pakistan, Endonezya, Ürdün, Mısır ve Bangladeş kökenlilerinin bulunduğu belirtildi. Cami saldırılarının ardından zanlı dışında gözaltına alınan 3 kişinin ise olayla doğrudan ilgisinin bulunmadığı bildirildi. Güvenlik yetkilileri, gözaltına alınanlardan bir kadının kısa sürede serbest bırakıldığını, diğerlerinin ateşli silahlar ve ırkçı beyanlar nedeniyle gözaltında olduklarını duyurdu.

Bu arada, Yeni Zelanda polisi, Dunedin şehri havalimanının “şüpheli paket” gerekçesiyle kapatıldığını duyurdu. Güvenlik güçlerinin olay yerinde incelemelere başladığı bildirildi. Tarrant, katliamdan önce yayımladığı manifestosunda, El Nur ve Linwood camilerinin yanı sıra üçüncü bir noktayı daha hedef aldığını yazmıştı. Öte yandan, Başbakan Jacinda Ardern silah ruhsatı alma ile ilgili kanunu gözden geçireceklerini duyurdu.

Görüntü paylaşımı suç

Teröristin saldırı görüntülerini Facebok’tan yayımlamasının yankıları ise sürüyor. Polis, sosyal medya üzerinden yaptığı uyarıda, söz konusu görüntüleri paylaşan veya saklayanların ülke yasalarınca hapisle cezalandırılabileceği uyarısında bulundu.

1.5 milyon video kaldırıldı

Facebook şirketi ise saldırıdan sonra, 24 saat içinde 1.5 milyon videoyu siteden kaldırdığını duyurdu. Şirket, bu videolardan 1.2 milyonunun siteye yükleme esnasında engellendiğini açıkladı. Şirket ayrıca, olayda hayatını kaybedenlere saygı gereği, katliamla ilgili montajlanmış veya şiddet içermeyen versiyonlarını dahi kaldıracağını aktardı.

Bu arada, saldırıda yaşamını yitirenlerin cenaze işleri nedeniyle yetkililerle Müslüman toplumu arasında da gerilim yaşandı. İnançları gereği 24 saat içinde kayıplarını toprağa vermek isteyen yakınların, uzayan soruşturma nedeniyle polise ve savcılığa tepki gösterdiği kaydedildi.

Türk heyeti ChrIstchurch’te

Saldırının zanlısı Tarrant’ın, yayımladığı metinde hedef aldığı ülkelerden olan Türkiye de Yeni Zelanda’ya heyet gönderdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun saldırının düzenlendiği Christchurch’e ulaştığı bildirildi. Heyetin, Türkiye’nin Yeni Zelanda büyükelçisi ile bugün bölgede incelemelerde bulunması bekleniyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de düzenlediği basın toplantısında “Türkiye’den gelen heyet Müslümanlara desteğini göstermeye geliyor, bundan memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler