'Kimse IŞİD'in Kobani'yi alma başarısını görmek istemiyor'

Bu açıklama ABD'den geldi! ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Kobani kenti yakınlarındaki hava saldırılarında terör örgütü IŞİD'in yüzlerce üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Yayınlanma: 16.10.2014 - 08:10
Abone Ol google-news

Kirby, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Suriye ve Irak'ta IŞİD hedeflerine dönük hava saldırılarına ilişkin soruları da yanıtladı. IŞİD'e yönelik hava saldırılarının uzun süre devam ettiğini belirten Kirby, hava saldırılarının son günlerde artan sayılarına dikkati çekti.

"Son iki gündeki saldırılarının niçin fazlalaştığına dair birkaç neden var" diyen Kirby, buradaki ilk nedenin Kobani'de ve civarında daha fazla IŞİD varlığının bulunması olduğunu dile getirdi. IŞİD elemanlarının sayılarının artmasının daha fazla havadan bombalama yapılmasında etkili olduğunu vurgulayan Kirby, "Kesin bir rakam vermek zor ama Kobani'de ve civarında yüzlerce IŞİD savaşçısını öldürdüğümüze inanıyorum" dedi. Kirby, IŞİD'in Kobani'yi ısrarla ele geçirmek istediğini, kente savaşçılarını göndermeyi sürdürdüğünü dikkati çekerek, Kobani'nin hala IŞİD'in eline geçme tehlikesinin devam ettiğini kaydetti. Kirby, "Bu kişiler saha elde etmek istiyor. Onlar toprak istiyor. Kobani, onların istediği toprak" diye konuştu. Kobani'nin hala Kürt güçlerin elinde olduğu değerlendirmesini yaptıklarını söyleyen Kirby, sahadaki durumun değişken olduğunu ancak hava saldırılarıyla örgütün ayakta durmasını ve operasyonlarını sürdürmesini güçleştirdiklerini kaydetti. 

"Kimse IŞİD'in Kobani'yi alma başarısını görmek istemiyor" "Kobani'nin düşmesi durumunda bunu stratejik büyük bir yenilgi mi yoksa büyük resimdeki küçük bir unsur olarak mı görürsünüz" sorusuna Kirby, şu yanıtı verdi:

"Eğer Kobani IŞİD'in eline geçerse, bu bir başarısızlıktır. Bundan şüpheniz olmasın. Onlar saha kazanmak istiyor ve Kürt militanları onların sahayı ele geçirmesini önlemeye çalışıyor. Hava saldırılarımızla da biz onlara (Kürtlere) bu noktada yardım etmeye çalışıyoruz. Kimse IŞİD'in Kobani'yi alma başarısını görmek istemiyor." Kirby, Kobani'nin düşme ihtimaline herkesin hazırlıklı olması gerektiğini de vurguladı. Kirby, bir soru üzerine ABD'nin Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) ve Avrupa Komutanlığı'ndan (EUROCOME) oluşan bir ekibin Ankara'da olduğunu ve Türkiye'nin uluslararası koalisyona ne tür katkılar sağlayacağına yönelik görüşmelerini Türk yetkililerle sürdürdüklerini belirtti. Kirby, IŞİD'in Irak'ın başkenti Bağdat'a ilerleyişine yönelik bir soru üzerine ise "Bağdat'ın şu anda mutlak bir tehdidin altında bulunduğunu düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler