ABD ile Patriot’lar için kritik hafta

ABD’nin Türkiye’ye S-400 almaması şartıyla yaptığı Patriot satışı teklifinin süresi bu hafta doluyor.

Yayınlanma: 24.03.2019 - 21:48
Abone Ol google-news

ABD’nin Ankara’yı S-400 füzelerini alma kararından vazgeçirmek için baskısı sürerken Türkiye’ye yapılan Patriot teklifi için Washington yönetiminin tanıdığı süre bu hafta doluyor. Ankara, Patriot alımı için ABD’nin şart olarak öne sürdüğü S-400 füzelerinden vazgeçmeyeceği mesajını verirken; ABD’nin Türkiye’ye yönelik ‘yaptırım’ tehdidi ve ikna çabası da devam ediyor.

ABD-Türkiye ilişkilerinin en sıcak gündem maddesini Türkiye’nin Rusya’dan almayı kararlaştırdığı ve teslimatın bu yılın temmuz ayında yapılacağını açıkladığı S-400 hava savunma sistemi oluşturuyor. ABD, S-400 alımından vazgeçilmesi koşuluyla uzun süredir Türkiye’ye satışının reddedildiği Patriot füzeleri için Ocak ayında Ankara’ya teklifini sundu. ABD’li yetkililer, Ankara’ya, sunulan teklifin ‘hiçbir müttefike sunulmadığı kadar iyi’ olduğu yönünde mesajlar gönderirken teklifin içeriğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. ABD’nin 3.5 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen Patriot teklifinin, ilk bataryanın bu yıl içinde teslim edilmesini öngördüğü belirtilmişti. Ancak ABD’nin öne sürdüğü Patriot alımı için S-400’den vazgeçilmesi koşuluna Ankara’nın güçlü itirazı devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere yetkililer S-400’den vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını birçok defa belirtti. ABD’nin Türkiye’ye sunduğu Patriot teklifi için tanıdığı süre Mart ayı sonunda doluyor. Bu süreçte Türkiye’nin ABD’ye teklifi kabul etmediğini bildirdiği yönünde haberler yapılsa da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Patriot görüşmelerinin sürdüğünü dile getirmişti.

F-35 tehdidi
ABD’nin Türkiye’yi S-400 alımından vazgeçirmek için diğer kullandığı kart ise F-35 yeni nesil müşterek taarruz uçağı projesi. ABD, S-400 alımı durumunda Türkiye’nin F-35 programından çıkartılabileceği tehdidinde bulunuyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) uluslararası güvenlik konularında bakan yardımcılığı görevini yürüten Katie Wheelbarger, Pentagon’un Türkiye’de üretilen F-35 parçalarına alternatif aradığı iddialarını da ilk kez resmen doğrularken, “Tedarik zincirinde istikrar sağlanması için dikkatli bir program planlaması yapılıyor” dedi. Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasının, ABD ile Türkiye arasında son yıllardaki en ciddi krize yol açacağı yorumları yapılıyor.
Yerel seçimler için takvim ilerlerken seçimlerden sonra Türk dış politikasının öncelikli gündem maddesini ABD ile Patriot, S-400 ve F-35’ler pazarlıklarının oluşturması bekleniyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler