Washington-Ankara hattında Suriye’de ‘güvenli bölge’, YPG konusunda uzlaşı arayışları sürüyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Ankara ile “sınırın belirli bir kısmında YPG güçlerinin olmadığı güvenli bir bölgenin oluşturulması için çalıştıklarını” söyledi. Ancak diğer yandan da YPG’nin ana omurgasını oluşturan SDG’ye desteğin süreceğine vurgu yaptı.

Yayınlanma: 26.03.2019 - 22:40
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasında S-400 ve F-35’ler üzerinden gerginlik sürerken Washington’dan Suriye konusunda Türkiye’nin tepkisini azaltmaya yönelik bir mesaj geldi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Türkiye ile Türk sınırının belirli bir kısmında YPG güçlerinin olmadığı güvenli bir bölgenin oluşturulması için çalışıyoruz” dedi. “Suriye’de yeni bir Kandil Dağı görmek istemeyiz” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda katıldığı toplantıda gazeteciler Jeffrey’e, Türkiye’nin terör örgütü gördüğü YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG ve Suriye’de oluşturulması yönünde planların olduğu “güvenli bölge” konusuna ilişkin sorular yöneltti. Jeffrey, Türkiye ile Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin olmadığı “bir güvenli bölge” üzerinde çalıştıklarını söyledi. “Türkiye, YPG ve onun PKK bağlantıları konusunda çok rahatsız ve biz de bunu anlıyoruz. Başkan Trump bunu net şekilde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletti. Ancak bazıları Kürt olan SDG ortaklarımızın kimse tarafından kötü muamele görmesini de istemiyoruz. Herkesin ihtiyacını karşılamaya çalışan bir formül üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Amerikan askerlerini çekme kararı almasının ardından ocak ayında Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurmayı planladıklarını açıklamış, Türkiye de buna destek vermişti. Ancak Washington’dan Ankara’nın “güvenli bölge Türkiye tarafından kontrol edilmeli” çağrısına olumlu yanıt gelmemişti. Ardından da ABD, yaklaşık 400 askerin bölgede kalacağına ilişkin açıklama yapmıştı.

Jeffrey, önceki gün yaptığı açıklamada “güvenli bölgenin” hangi güçlerce kontrol edileceği konusuna açıklık getirmedi. Ancak Türkiye’nin de talebi olan bölgede YPG güçlerinin yer almayacağını açıklaması, Ankara’nın olumlu karşılayacağı bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

‘İpleri kopartmak istemiyorlar’

Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan emekli tümgeneral Ahmet Yavuz, ABD’den gelen açıklamanın şaşırtıcı olmadığını belirterek “İlişkiler bir taraftan limoni ancak bir taraftan da işbirliği mesajları geliyor, kafalar karışık. İki taraf da sorunlarının çok derinlikli olduğunu biliyor fakat ipleri koparmak istemiyor” dedi.

Üzerinde birçok belirsizlik bulunan Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurulmasını halen “uygulanabilir” bulmadığını söyleyen Yavuz, “Orada yaşayan halkın büyük çoğunluğu 20-30 kilometre derinliğinde yaşıyor. Bir taraftan 20-30 kilometre derinlikte yerleşim yerleri var, bir taraftan da doğu-batı istikametinde geçen bir yol var. Nasıl bir güvenli bölge kurulacak, bu bölge kimin güvenliğini sağlayacak; tüm bunlar Türkiye’yi kandırma çabaları gibi geliyor. Türkiye de eli çok güçlü olmadığı ve Suriye’deki genel politikası tam bir tutarlılık göstermediği için buna rıza gösterme eğiliminde olabilir” diye konuştu.

‘Türkiye yalnız kalabilir’

Türkiye’nin Suriye’de kendi çıkarlarını tam anlamıyla savunabilmesi için Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la doğrudan temasın şart olduğunu dile getiren Yavuz şu değerlendirmeye yaptı: “Türkiye, Suriye devletiyle tam bir işbirliği içine girmedikçe ABD ile Rusya arasında gidip gelen politikalar öne çıkacaktır. Görüşmelerde nasıl sonuçlar çıktığını bilmiyoruz ama Suriye’nin geleceğinde Kürtler’in özerk bir yapıya kavuşturulmasıyla ilgili ABD’nin adımlar attığını, buna Rusya’dan da itiraz gelmeyeceğini, hatta Esad’ın da buna rıza göstereceğini dikkate almamız gerekiyor. Gelişmeler bu istikamette seyrederse Türkiye tamamen bir yalnızlıkla karşı karşıya kalabilir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler