Türkiye'den saklandı: ABD, PYD'ye silah verecek

PYD'nin sözcüsü Newaf Xelil, ABD'nin Kürtlere silah vermeyi kabul ettiğini, ancak bunun Türkiye'den saklandığını söyledi.

Yayınlanma: 20.10.2014 - 11:02
Abone Ol google-news

PYD’nin sözcüsü Newaf Xelil, Arapça yayımlanan El Şark El Ewset gazetesine verdiği demeçte, ABD’nin, Kürtlere silah vermeyi kabul ettiğini söyledi. ABD ile PYD’nin 2 yıldan bu yana görüştüğünü de dile getiren Xelil, Türkiye’nin “asabileşmemesi” için ABD’nin bunu açıklamadığını ileri sürdü. ABD’nin Ankara’da Barzani’ye yakın Rojavalı Kürt siyasilerle de görüştüğü ortaya çıktı.

PYD’nin sözcüsü Newaf Xelil, Arapça yayımlanan El Şark El Ewset gazetesine verdiği demeçte, ABD’nin, Kürtlere silah vermeyi kabul ettiğini söyledi. ABD’nin 12 Ekim’de Paris’te ve 16 Ekim’de Dohuk’ta PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ile görüştüğünü hatırlatan Xelil, Paris’te ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubenstein ile yapılan görüşmede silah verilmesi konusunun konuşulduğunu bildirdi. 16 Ekim’de bu kez Dohuk’ta Salih Müslim ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken arasındaki görüşmede de aynı konunun ele alındığını ifade eden Newaf Xelil, görüşmelerde ABD tarafının, IŞİD’e karşı savaşın sürdüğü Rojava’ya, öncelikle de Kobani kentine silah gönderilmesini kabul ettiğini söyledi.

PYD ile ABD arasında iki yıldan bu yana görüşmeler yapıldığını açıklayan Xelil, ABD’nin “Türkiye asabileşmesin diye” bunu açıklamadığını kaydetti.



ABD, ENKS ile Ankara’da görüştü

Barzani’ye yakın Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) bileşenlerinden Kürt Birlik Partisi Genel Sekreteri İbrahim Bıro da, geçen hafta Ankara’da ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde elçilik yetkilileriyle bir toplantı yaptıklarını açıkladı. Bıro, toplantıda, Kürt güçlerinin birleşmesi talebinin ele alındığını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler