ABD, S-400 baskısını artırıyor

ABD’nin Ankara’yı S-400 füzelerini alma kararından vazgeçirmek için baskısı sürerken Washington’dan F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye sevkıyatının engellenmesi için ilk somut adım geldi.

Yayınlanma: 02.04.2019 - 22:31
Abone Ol google-news

Ankara’yı “S-400 alırsanız F-35 alamazsınız” mesajıyla Rus füzelerini almaktan vazgeçirmeye çalışan Washington yönetimi, Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 programından çıkarılması durumunda alternatifler için arayışlarını başlattığını da duyurdu. Kararın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Washington’a gitmesinden önce duyurulması dikkat çekerken Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo görüşmesinin ana gündem maddesini Türkiye’nin S-400 alımı ve F-35’lerin sevkıyatı konusunun oluşturması bekleniyor.
Türk pilotların eğitimi durduruldu

Bu arada, dün ABD’nin Türk pilotlarının F-35 eğitim uçuşlarını durdurduğu ve teknik ekibin eğitimini askıya aldığı haberi de gündeme düştü. ABD Senatosu’ndaki Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni başkanı James Inhofe’nin ABD’nin Türk pilotlarının, şimdiye kadar Florida, Teksas ve Arizona’da gerçekleştirdiği F-35 eğitim uçuşlarını durdurduğunu ve teknik ekibin eğitimini askıya aldığını duyurduğu aktarıldı. ?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Yarbay Mike Andrews, önceki gün yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi teslim almaktan vazgeçtiğine ilişkin net bir karar beklenirken F-35’lerin operasyonel kapasitesiyle bağlantılı teslimat ve faaliyetler askıya alınmıştır” diye konuştu. Andrews, Türkiye’nin programdan ayrılması halinde F-35 tedarik zincirinin olumsuz etkilenmemesi için gerekli adımları attıklarını, Türkiye’nin F-35 savaş uçakları için ürettiği parçaların yerini alabilecek olası ikincil kaynakların geliştirilmeye başlandığını da belirtti.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma kararına karşı bu yıl başından bu yana söylemini sertleştiriyor. ABD’li Lockheed Martin şirketinin ürettiği yeni nesil müşterek taarruz uçağı F-35 program ortakları arasında ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka, Avustralya, Kanada’nın yanı sıra Türkiye de yer alıyor. Radarda asgari iz bırakma iddiasıyla üretilen F-35’in bazı parçaları halen Türk savunma sanayii şirketleri tarafından üretiliyor. ABD, teknik olarak Türkiye’deki S-400 radarları vasıtasıyla F-35’lerin bilgilerinin Rusya başta olmak üzere başka devletlerin eline geçebileceği gerekçesiyle Türkiye’nin S-400 alımına karşı çıksa da asıl meselenin “teknik olmaktan çok stratejik” olduğu diplomatik çevrelerde dillendirilmişti.

Patriot teklifi masada

Bu arada ABD’nin Türkiye’ye S-400 almaması şartıyla yaptığı Patriot füze sistemi satışı teklifi konusundaki görüşmeler sürüyor. ABD, uzun süredir Türkiye’ye satışının reddedildiği Patriot füzeleri için ocak ayında Ankara’ya teklifini S-400 alımından vazgeçilmesi koşuluyla sunmuş, teklifin süresinin mart sonunda dolacağı belirtilmişti. ABD’nin teklifinin halen masada olduğu ve görüşmelerin de sürdüğü öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler