IŞİD'in petrol geliri 800 milyon dolara ulaştı

ABD merkezli uluslararası enerji danışmanlık şirketi IHS'nin raporuna göre, IŞİD'in petrol üretiminden elde ettiği yıllık gelir 800 milyon dolara ulaştı.

Yayınlanma: 21.10.2014 - 13:26
Abone Ol google-news



ABD merkezli uluslararası enerji danışmanlık şirketi IHS'nin raporuna göre, IŞİD'in yasa dışı petrol satışlarından elde ettiği yıllık geliri 800 milyon dolara ulaştı.

IHS'nin yayınladığı rapora göre IŞİD, Irak ve Suriye'de yasa dışı yollarla gerçekleştirdiği  petrol vepetrol ürünleri satışlarından günlük 2 milyon dolar; yıllık 800 milyon dolar gelir elde ediyor. Örgüt tarafından üretilen petrolün varili 25 ile 60 dolar arasında satılıyor.

IŞİD'in Irak ve Suriye'de kontrol ettiği bölgedeki petrol üretim kapasitesi günlük 350 bin varil olmasına rağmen, teknik yetersizlikten dolayı üretim günlük 50-60 bin varille sınırlı kalıyor.

Terör örgütü IŞİD'in petrol gelirlerine ilişkin değerlendirmelere de yer verilen raporda, " Petrol IŞİD'in savaş makinelerini, özellikle harekatlarında savaşma kapasitelerini önemli ölçüde arttıran askeri araçlarını besliyor.Petrol gelirleri, IŞİD'in on binlerce faaliyetini finanse ediyor ve bu da petrolü satan, ulaştıran ve ihraç eden aracılara cesaret veriyor" ifadelerine yer verildi.

Raporda, örgütün şu anda kamyonlarla doldurulabilen mobil rafinerilere de sahip olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler