Ankara’da ‘güvenli bölge’ mesaisi

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, dün Ankara’da ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmasını önerdiği güvenli bölge konusunda görüşmelerde bulundu.

Yayınlanma: 01.05.2019 - 21:21
Abone Ol google-news

Jeffrey ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn’ün içinde yer aldığı heyet, Ankara’ya üç günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor. Türkiye’ye önceki gün gelen Jeffrey dün ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile görüştü.

Ulusal öncelikler vurgusu
Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin ulusal güvenlik önceliklerinin açık bir şekilde vurgulandığı belirtildi. “Fırat’ın doğusunda ve Suriye’nin genelinde terörle mücadele, güvenli bölge, Münbiç Yol Haritası’nın yaşama geçirilmesi, PKK/YPG/PYD dahil tüm terör unsurlarına karşı mücadele, İdlib mutabakatının korunması, Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde siyasi çözüme ulaşılması ve Suriye’nin yeniden inşası” konularının gündeme geldiği bildirildi.
ABD, daha önce Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde kurulmasını önerdiği güvenli bölgede, Fransa’nın başını çektiği koalisyon güçlerinin yer almasını önermiş, ancak Ankara burada Türk askerlerinin yer alması gerektiğini belirtmişti. Ankara, Türkiye olmaksızın burada bir güvenli bölgenin kurulmasının olanaksız olduğu görüşünü dile getiriyor.

Jeffrey-Kalın görüşmesinde ABD Başkanı Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında oluşturulmasını teklif ettiği güvenli bölge konusu da gündeme geldiği belirtilirken açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Oluşturulması planlanan güvenli bölge ile Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderileceği ve bölgenin tüm terör gruplarından temizleneceği ifade edildi. Bu konuda Türk ve ABD teknik heyetlerinin yapacağı müzakerelerin ardından nihai bir sonuca varılması ve uygulanması konusunda fikir birliğine varıldı.” Görüşmede Suriye konusunda iş birliğinin güven ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda sürdürülmesinin önemine vurgu yapıldığı da kaydedildi.

‘Trump gelecek’ iddiası

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’in Ankara ziyareti sürerken Başkan Donald Trump’ın temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret edeceği iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “ABD Başkanı Trump’ın Türkiye ziyareti konusunda temmuz dahil alternatif tarihler üzerinde çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı. ABD tarafından ise Trump’ın ziyaretini doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama gelmedi. 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler