AP seçimleri sonrası Avrupa'da domino etkisi

AP seçimlerinde İngiltere’de Brexit Partisi yüzde 31.6 puan ile birinci çıkarak ve 28 üyesini Brüksel’e taşıyarak ülkedeki diğer siyasi partilere büyük bir yenilgi yaşattı. Bu, AP’ye sadece 3 milletvekili gönderen iktidardaki Muhafazakâr Parti için önemli bir uyarı olarak görülüyor. Aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) eski lideri Nigel Farage, Mart 2019’da kurduğu Brexit Pa

Yayınlanma: 27.05.2019 - 22:08
Abone Ol google-news

İki kez UKIP liderliği yapan, radyo programı sunan ve Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından onunla temas eden ilk İngiliz siyasetçi olan Farage, siyaset sahnesinde yeni bir isim değil. 1999’dan bu yana AP üyesi olarak ülkesinin AB’den çıkması için çalışmalar yapan, göç karşıtı, aşırı sağcı eğilimlere sahip marjinal görülen bir politikacı oldu Farage.
Eski Başbakan David Cameron’un Farage ve benzerleri tehdidini yok edeceği düşüncesiyle 2016’daki AB referandum kararının ardından Cameron tarihe gömülürken Farage bugün ülkesinin en çok konuşulan siyasetçisi.

Partiye yardım tartışması
Uzmanlara göre Farage, ülke içinde alttan alta demlenen İngiliz milliyetçisi, AB ve göçmen karşıtı bir hareketin sesi haline geldi. Özel okullarda okuyan, başta finans sektöründe çalışan Farage kendisini yerleşik düzene ve sisteme isyan eden bir politikacı olarak tanımlıyor. Bir mitinginde “Bu sadece AB meselesi değil, yerleşik düzene karşı açık bir savaş” ifadelerini kullanmıştı.

Şu sıralar Farage’ın Brexit Partisi’nin finansmanıyla ilgili gündeme gelen sorular yeni bir tartışma başlattı. İngiltere’nin eski başbakanı Gordon Brown geçen hafta yaptığı açıklamada Brexit Partisi’ne bağışların internet ödeme sistemi PayPal üstünden yapıldığını söyledi, “Rus rublesi ya da Amerikan doları şeklinde ödeme yapabilirsiniz” dedi. Ülkedeki seçim komisyonu bunun üstüne Brexit Partisi’nin finans kaynaklarını incelemeye aldı. Farage ile ilgili ayrıca işadamı Aaron Banks’ten 450 bin Sterlinlik hediye aldığı haberleri de gündemde.

55 yaşındaki politikacının pek de gizli olmayan hedeflerinden biri de Muhafazakâr Parti’yi çökertmek. Nitekim geçen hafta istifasını açıklamak zorunda kalan Theresa May’den desteğini çeken pek çok üye, Brexit çatısı altında birleşti. Şimdi başbakanlık için iktidar kavgasına girişen muhafazakâr siyasetçiler partinin taban desteğini daha da kaybederek Farage’ın elini güçlendirebilir. AP seçim sonuçları İngiltere’de çok daha büyük bir siyasi krizin henüz yeni başladığının işareti olabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon