‘İfade özgürlüğü’ çağrısı

Hükümetin ‘destekliyoruz’ dediği Kaşıkçı raporunda tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi

Yayınlanma: 20.06.2019 - 23:07
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler’in (BM) açıkladığı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “kuvvetle destekliyoruz” dediği gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporda, Türkiye’ye “ifade özgürlüğü” çağrısı yapıldı.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili önceki gün açıkladığı raporunda Türkiye’ye yönelik hem Kaşıkçı cinayeti soruşturması hem de ifade özgürlüğüyle ilgili eleştirilere yer verdi.
Türkiye’de yürütülen Kaşçıkçı cinayeti soruşturmasıyla ilgili yorum kısmında “Türkiye’de gazeteciler başta olmak üzere birçok kişinin ifade özgürlüğünden kaynaklanan haklarını kullandığı için keyfi şekilde tutuklandığı ve adil olmayan şekilde yargılandığı” belirtilerek, bu nedenle BM Raportörü’nün, “Türkiye’nin Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yapacağı yargılamanın adalet getireceğinden şüphe duyduğu” belirtildi.

Raporda, Kaşıkçı cinayeti gibi vakaların tekrarlanmaması için Ortadoğu’da basın özgürlüğü ve demokrasiye olan desteğin genişletilmesi gerektiği vurgulanırken, “Türkiye, Kaşıkçı cinayetine yanıt olarak görüşlerini ve fikirlerini barışçıl şekilde açıklamaktan dolayı tutuklu olan herkesi serbest bırakmalı ve gelecekte de böyle suçlamalarla yargılamalar yapmaktan kaçınmalıdır. Türkiye’deki gazeteciler ve akademisyenler başta olmak üzere düşüncelerini barışçıl yollarla açıklayan diğer kişilere yönelik tüm soruşturmalar geri çekilmelidir” çağrısı yapıldı.

‘Kuvvetle destekliyoruz’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuş-oğlu, raporla ilgili, “BM Raportörü Callamard’ın Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılmasına, sorumlularının hesap vermesine yönelik tavsiyelerini kuvvetle destekliyoruz” demiş, Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Callamard’ın, Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleriyle açığa kavuşturulmasına ve sorumlularının hesap vermesinin sağlanmasına yönelik tavsiyelerini kuvvetle destekliyor, BM üyesi tüm ülkeleri ve ilgili uluslararası kuruluşları söz konusu tavsiyelerin hayata geçirilmesi hususunda ısrarcı olmaya davet ediyoruz” açıklaması yapmıştı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler