'Türkiye'yi tıka basa mideye indiren cumhurbaşkanı'

ABD'nin haber-analiz sitelerinden Politico'da dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili sert bir yazı yayınlandı.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 10:03
Abone Ol google-news

ABD Dış İlişkiler Konseyi'nin Ortadoğu uzmanlarından Steven A. Cook imzasıyla yayınlanan yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için, "Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı topu topu 90 gün içinde Türkiye’yi yalayıp yuttu. Kendisi cumhurbaşkanı ama aynı zamanda fiilen başbakan. O kadar da değil. Dışişleri bakanı ve başyargıç; savcı ve belediye başkanı; rektör ve babalık" ifadelerine yer verildi.

İngilizce'de ilk harfi büyük yazıldığında Türkiye, küçük yazıldığında ise hindi anlamına gelen "TURKEY" sözcüğünden yola çıkılarak kelime oyunuyla atılan başlıkta ise, "Türkiye’yi tıka basa mideye indiren cumhurbaşkanı" ifadelerine yer verilmiş.



Cook, Erdoğan’ın daha cumhurbaşkanı seçilmeden de Türkiye siyasetinde ağırlığını fazlasıyla hissettirdiğini, hatta ciddiye alınacak yegane şahsiyet olduğunu belirttikten sonra bu konuma ulaşmasındaki etkenleri ise şöyle sıralıyor: “Üstün siyasi yetenekleri, kopuk ve pısırık bir muhaleftin beceriksizliği, siyasi baskı ve korku.”

Yazı şöyle sürüyor: “Erdoğan’ın AKP’si Müslüman alemindeki İslamcılık sonrası siyasi partilerin en ilgi çekicilerinden biriyken Türkiye’nin çıkarlarını tek bir adamın ihtirasına teslim eden bir dalkavuk yuvasına döndü. Parti bu süreçte, Erdoğan’ın otoriter ve hatta gerici yöneliminin aracı rolüne giderek daha sıkı sarıldı.”

 Erdoğan’ın başarılarının hafife alınamayacağını, bu nedenle ABD ve AB tarafından takdir edilip ödüllendirildiğini de belirten Cook ‘Ancak’ deyip yazısını şöyle bitiriyor: “Erdoğan bu özgürlükçü hamlelerin çoğunu geriye sardı; emrindeki devleti muhalefeti ezmek, muhaliflerini sindirmek ve hepsinden öte, servetini ve gücünü artırmak için kullandı.” (Diken)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler