Trump kaosu

Ülkesinde yaşanan silahlı saldırıların ardından nefret suçlarına zemin hazırlamakla eleştirilen ABD Başkanı Donald Trump, uluslararası politikada da çok yönlü gerilim siyaseti izliyor. ABD’nin, Çin’le ticaret savaşını derinleştirirken Güney Kore ile de ortak tatbikata başlaması Uzak Asya’da tansiyonu artırdı. Venezüella’nın ülkedeki tüm varlıklarını donduran Washington yönetiminin, İran ve Rusya i

Yayınlanma: 06.08.2019 - 19:48
Abone Ol google-news

SAVAŞTA KUR CEPHESİ
ABD ile Çin arasında gümrük vergisi artırımlarıyla başlayan ticaret savaşı, Beyaz Saray’dan gelen “kur manipülasyonu” çıkışıyla yeni bir evreye taşındı. Çin’in para birimi yuanın, ABD Doları karşısında son 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün Pekin yönetimini yuanı “ticarette avantaj kazanmak üzere bilinçli olarak düşük tutmakla” suçladı. 

ABD 25 yıl sonra ilk defa Çin’i “kur manipülatörü” ilan etti. Dolar, önceki gün yuan karşısında 7 sınırını 2008’den beri ilk defa aştı. ABD’nin geçen hafta 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi uygulamasının ardından Pekin karşılık verileceğini söylemiş ve üç günlük süre zarfında yuanın değeri yüzde 2.3 düşmüştü. ABD Hazine Bakanlığı, Pekin’in, yuanın değerinin korunması yerine düşmesine neden olacak “somut adımlar attığını tespit ettiğini” duyurdu. ABD’nin, haksız rekabetin ortadan kaldırılması için Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdinde girişimde bulunacağı bildirildi. ABD en son 1994’te, Clinton döneminde Çin’i “kur manipülatörü” ilan etmişti.
Çin’in merkez bankası niteliğindeki Çin Halk Bankası ise ABD’nin hamlesi için “uluslararası mali düzene ağır hasar verebilecek bir adım” değerlendirmesinde bulundu. Manipülasyon suçlaması ise reddedildi. Çinli şirketlerin ABD’den tarım ürünleri alımının geçici olarak durdurulduğu da açıklandı.

‘Füze adımına karşılık verilir’
Bu arada, Çin yönetimi, ABD’nin Rusya ile silahsızlanma konusunda simge önemde görülen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilmesine eleştirilerde bulundu. Dışişleri Bakanlığı Silahlanma Denetimi Müsteşarı Fu Cong, ABD’nin silah geliştirme konusunda elini rahatlatmak üzere Rusya’yı INF’yi ihlalle suçladığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı da, ABD’nin Asya Pasifik bölgesine orta menzilli füze konuşlandırmasına izin verilemeyeceğini vurguladı. Trump, INF’den çıkış sonrasında yeni olası bir anlaşmanın Rusya’nın yanı sıra Çin’in de katılımıyla yapılmasından yana olduğunu söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler