Oyuncular ve pozisyonları

İngiltere’de 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük siyasi kriz olarak görülen Brexit anlaşmazlığı, politik akışı altüst etti.

Yayınlanma: 08.09.2019 - 21:55
Abone Ol google-news

Başbakan Boris Johnson Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılmayı engelleyen yasanın parlamento tarafından kabul edilmesinin ardından bunu ihlal edebileceği mesajı verdi. Johnson, birkaç gün önce “Brexit’i ertelemektense bir çukurda ölmeyi tercih ederim” açıklaması yapmıştı. Zamana karşı yarış kızışırken İngiltere’nin kaybolduğu siyasi labirentte oyuncular nerede duruyor?

Boris Johnson: Gelinen tıkanma noktasında Johnson’ın elinde birkaç seçenek var. Birincisi, işaretini verdiği gibi parlamentonun çıkardığı yasaya uymamak ve konunun mahkemeye taşınması. Bu, Brexit destekçileri gözünde Johnson’ı “kahraman” düzeyine taşıyarak, olası bir erken seçimde desteğini artırabilir.
İkinci seçeneği ise istifa etmek. Bu durumda erken seçim öncesinde muhalefetin bir hükümet kurması Johnson için risk getirebilir. Johnson parlamento kapanmadan önce tek cümlelik bir yasa ile erken seçimi kabul ettirmeye çalışabilir ya da kendi hükümeti için güven oylaması çağrısında bulunabilir. Son olarak, Brexit tarihinin ertelenmesi AB üyelerinin kararına bağlı. Johnson bir üye devleti kararı veto etmeye ikna edebilir.

 Jeremy Corbyn: Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Corbyn diğer muhalefet partilerini ikna etmeyi başararak Johnson’ın çok istediği 31 Ekim öncesinde bir erken seçim tarihine destek vermeme konusunda uzlaşı sağladı. Bu, taktiksel bir adımdan öteye gitmiyor çünkü Corbyn, Brexit tartışmalarının başından bu yana yeni bir seçimi ve başbakanlığı hedefliyor. Partisi içinde Brexit’i destekleyenler ve AB yanlıları arasındaki bölünmeyi durduramıyor. Corbyn’in karşısında aşırı sağcı Brexit Partisi’nin tabanının desteğini alabilecek “Halka karşı parlamento” mesajını işleyen bir Johnson var. Corbyn’in acilen ülkede bölünmüş AB destekçisi tabanı ikna etmesi gerekiyor.

Kraliçe 2. Elizabeth: İddiaların aksine İngiltere Kraliçesi’nin bu süreçte hiçbir siyasi gücü yok. Kraliyet ailesi diğer tüm politik konularda olduğu gibi ülkeyi bölen Brexit meselesinden dikkatle kaçınıyor. Johnson parlamentonun askıya alınması kararını saraya götürdüğünde Kraliçe’nin bunu reddetmesi daha büyük bir anayasal krize yol açabilirdi.

 AB destekçileri: Ülkedeki en dağınık, en örgütsüz grup olan AB yanlılarını temsil eden bir lider henüz yok. Eski Başbakan Tony Blair, Brexit karşıtı görüşlerini paylaşmasına karşın destek alamadı. Liberal ve solcu kesimler Corbyn’in AB konusunda kendilerini temsil etmediğini, öte yandan Liberaller ve Yeşiller’in de seçim kazanmak için yeterince güçlü olmadığını düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler