İngiltere Kilisesi'nde bir ilk: Kadın piskopos

Roma Katolik Kilisesi’nden 1534’te ayrılan İngiltere Kilisesi, 500 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın piskopos atadı.

Yayınlanma: 17.12.2014 - 18:27
Abone Ol google-news

Rahip Libby Lane, Stockport bölgesinin yeni piskoposu oldu. Kararı “Benim için beklenmedik bir mutluluk, fevkalade bir gün. Onurlandırıldım” diye karşılayan Lane, ilk ayinini Pakistan’daki Taliban kurbanları için yaptı. “Bu anın gelmesi için sayısız kadın ve erkeğin uğraştığının bilincindeyim” diyen Lane, bunun için dualarını esirgemeyip çalışanları selamladı.

İngiltere Kilisesi’nde liberal ve muhafazakâr kanatları arasındaki mücadeleyi böylece liberaller kazandı. İngiltere Kilisesi kadın rahip atanmasını 1992’de onaylamış, ilk atama iki yıl sonra yapıldığında protesto için 470 erkek rahip Roma Katolik Kilisesi’ne geçmişti. Kadınlar bugün kilise hiyerarşisinin üçte birini oluşturuyor. Anglikan Komünyonu’nun ana kilisesi olan İngiltere Kilisesi’nin 165 ülkede 85 milyon takipçisi var. Dünyadaki diğer Anglikan kiliseleri yıllardır kadın piskoposlar atıyor. ABD’de ilk kez 1989’da kadın rahip atanırken Avustralya, Kanada, Küba, Yeni Zelanda ve İsviçre’de 30’dan fazla kadın piskopos bulunuyor.

 

Desmond Tutu: Yaşasın!

York Başpiskoposu John Sentamu, Lane’in takdis töreninin Kuzey Avrupa’daki en büyük gotik katedral olan York’ta 26 Ocak’ta yapılacağını duyururken Lane’in kendilerine “deneyimlerini taşıyacağını” söyledi. Sentamu, Güney Afrikalı ünlü Başpiskopos Desmond Tutu’nun da gelişmeyi öğrenince kendisine geçen hafta mektup yazarak “Yakında kadın piskoposlarınız olacak olması şahane. Yaşasın! Bunun için uzun süredir uğraşıyorsunuz. Tekrar Yaşasın!” dediğini aktardı.

Prestijli Oxford Üniversitesi’nde eğitim alıp 1994’te rahip olan Lane, saksafon çalmayı öğrenmiş, Manchester United’ı tutuyor, okumayı ve kriptik bulmacaları çözmeyi seviyor, eşi George da bir rahip.

 

Kadın piskoposlar lord da olacak

Başbakan David Cameron’ın ofisi kararı Kraliçe 2. Elizabeth’in de onayladığını duyurdu. Cameron da Elizabeth Lane’i bir açıklama ile tebrik ederken “Bu tarihi bir atama ve kilisenin üst düzey pozisyonlarda eşitlik konusunda attığı ileriye doğru bir adım” ifadelerini kullandı. Cameron ayrıca hükümetin kadın rahiplerin parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’na üye de olmalarını içeren bir tasarı hazırlayacaklarını ekledi. Lordlar Kamarası’nda 26 piskopos üye var.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler