‘Trump hiçbir konuda geri adım atmadı’

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Washington’da Türkiye’nin pozisyonunu ABD kamuoyuna açıklama fırsatı bulduğunu, buna karşın ABD Başkanı Donald Trump’ın hiçbir konuda geri adım atmadığını belirtti. Erdoğan’ın Washington’da Trump ile görüşmesinin ardından verilen mesajları Cumhuriyet’e değerlendiren Özülker, “Cumhurbaşkanı’nın ABD’ye gidişi sorun çözmek için değil yumuşamaya katkıda bulunmak için bir adımdı” dedi.

Yayınlanma: 14.11.2019 - 22:22
‘Trump hiçbir konuda geri adım atmadı’
Abone Ol google-news

 Türkiye açısından ABD’de Kongre, dışişleri ve savunma bakanlıkları üzerinden diyalog kurulmasının halihazırda çok zor olduğuna dikkat çeken Özülker, “ABD iç politikasındaki fevkalade karışıklık dolayısıyla Trump bir topal ördektir. Ancak Türkiye yönünden bakıldığında Trump halen ABD’de diyalog kurulabilen tek kişidir” ifadesini kullandı.

‘YUMUŞAK GÖRÜNDÜ AMA TAVİZ VERMEDİ’

Görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda yeni bir unsur bulunmadığını, her iki ülkenin pozisyonlarını tekrarladığını belirten Özülker şöyle konuştu: “Türkiye, dünyanın başat gücü, ekonomik ve askeri açıdan en önemli ülkesi olan ABD’yle topyekûn ilişkilerini kesebilecek durumda değil. Ama ABD’nin Türkiye’ye karşı tutumu da zıvanadan çıkmış durumda. Bu koşullarda ortada bir denge tutturmak gerekiyordu. Bu bakımdan aslında sanki bir senaryo ortaya kondu. Türkiye’nin neler düşündüğü ve niçin düşündüğü Cumhurbaşkanı’nın ağzından net bir biçimde ABD ve dünya kamuoyuna açıklandı. Trump da bu fırsatı tanıdı. Fakat diğer yandan Trump olabildiğince yumuşak görünmeye gayret ederken diğer taraftan aslında hiçbir konuda gerçek anlamda taviz vermedi. ABD-Türkiye ilişkilerinin devam etmesi hususunda bir fikir birliği oluştu. Şu anda Türkiye-ABD ilişkileri bundan 48 saat öncesine göre daha yumuşamış durumdadır.”

Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi konusunda da iki ülkenin mevcut tutumlarını tekrarladığını belirten Özülker, “Türkiye bugüne kadar S-400’lerin NATO için bir tehdit olmadığını savunageldi, Cumhurbaşkanı da aynı şeyleri söyledi. Buna karşın ABD de tam tersini savunuyor, S-400’lerden vazgeçilmediği sürece Türkiye’ye F-35 verilmeyeceğini söylüyor. Trump da bu tutumdan geri adım atmadı” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler