Çavuşoğlu’nun ‘Suriye’de sözlerini tutmadılar’ çıkışına Moskova’dan ‘şaşkınlıkla karşıladık’ yanıtı geldi

Dşişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Rusya’nın Suriye’de sözlerini tutmadığı ve Türkiye’nin yeni bir harekât yapabileceği” yönündeki ifadelerine Rusya’dan tepki geldi. Rusya Savunma Bakanlığı “bu tür açıklamaların yalnızca bölgede tansiyonu yükselteceği” çıkışı yaptı.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 23:39
Çavuşoğlu’nun ‘Suriye’de sözlerini tutmadılar’ çıkışına Moskova’dan ‘şaşkınlıkla karşıladık’ yanıtı geldi
Abone Ol google-news

Suriye’deki krizin siyasi yollarla çözülmesine yönelik Astana sürecinin ortaklarından Rusya-Türkiye hattında, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Moskova’ya yönelik eleştirileri gerilime neden oldu. Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı açıklamada, “(ABD ve Rusya ile Suriye’nin kuzeyi için) Mutabakatın gereğini yaptılar mı şu ana kadar hayır, yapmadılar. Yapılması lazım. Biz üzerimize düşeni yerine getirdik. (Terör örgütü YPG/PKK’nın Suriye’nin kuzeyinden temizlenmesi) Netice alamazsak, tıpkı ABD ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız” ifadelerini kullanmıştı. 

‘ZORLUKLAR VAR’

Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova’ya karşı daha ılımlı bir ton kullandı. “Devriyeler, Ruslarla yaptığımız mutabakat çerçevesinde devam ediyor. Bunun dışında birtakım zorluklarımız var. Bunları da yine Ruslarla görüşmek suretiyle çözmeye çalışıyoruz. Bunların hepsi çözülecek” dedi. 

‘MUTABAKATA UYUYORUZ’

İlerleyen saatlerde ise Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov’dan Çavuşoğlu’nun ifadelerine işaretle, “Rusya’nın sözlerini tutmadığı ve Suriye’nin kuzeyinde yeni bir askeri operasyona başlayabilecekleri tehdidini şaşkınlıkla karşıladık” tepkisi geldi. “Askeri eylemlerin başlaması yönünde çağrı içeren bu açıklamalar, yalnızca Suriye’nin kuzeyindeki durumun gerginleşmesine yol açar. Rusya ve Türkiye liderlerinin imzaladığı ortak mutabakatta öngörülen istikrara değil” dedi. “Rusya’nın Türkiye sınırından Kürt grupların çıkarılmasına ilişkin tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini” savunan Konaşenkov, “Rusya’nın Türkiye ile olan 22 Ekim tarihli Soçi Mutabakatının hükümlerini tam anlamıyla yerine getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini hatırlatmak isteriz” diye konuştu. “Çatışan tarafların birbirlerinden uzaklaştırılması konusu süresinden önce tamamlandı. TSK ile Suriye sınırında ortak devriye görevi yürütülüyor” ifadesini kullandı. 

EK BİRLİK GÖNDERİLDİ

Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Suriye’nin sınır bölgelerinde durumun normalleştirilmesi için ek Rus askeri polis güçleri gönderildiği, sivillere yardım için saha hastaneleri kurulduğu” kaydedildi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle ABD ile kriz yaşanmış, Ankara F-35 programından çıkarılmıştı. Türkiye’nin Rus yapımı Su-57 uçakları alması gündeme gelmişti. 22 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Soçi’de bir araya gelmiş, imzalanan mutabakatta terör örgütü YPG’nin Suriye-Türkiye sınırından 30 kilometre uzaklaşması kararı alırdığı açıklanmıştı. Rusya, verilen 150 saatlik sürenin ardından YPG’nin çekilmesinin tamamlandığını duyurmuş, Erdoğan ise 13 Kasım’daki ABD ziyareti öncesi düzenlenen basın toplantısında Soçi Mutabakatı kapsamındaki bölgelerden YPG’lilerin çekilmesine ilişkin soruya “terör örgütlerinin bu bölgeden çekildiğini söylemenin mümkün olmadığı” yanıtını vermişti. 

TEPKİ ÇEKEN DEVİR TESLİM

Önceki gün ise Rusya’nın, ABD’nin Suriye’de Fırat Nehri üzerindeki Tişrin Barajı’nda boşalttığı üsse yerleştiğini gösteren görüntülerde bir Rus komutanın, bir YPG’li ile yan yana konuşma yapmasının ardından üssün devir tesliminin gerçekleştirilmesi Ankara’nın tepkisine neden olmuştu. Rus komutan ile YPG’linin Rusya bayrağı ve YPG flamasını değiş tokuş ettiği görülüyordu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler