İran’da olaylar büyüyor: Üç güvenlik görevlisi öldürüldü

Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların şiddetli protestolara neden olduğu İran’da, gösterilerde hayatını kaybedenlere ilişkin kaygı verici açıklamalar gelirken üç güvenlik görevlisinin de öldürüldüğü bildirildi.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 23:43
İran’da olaylar büyüyor: Üç güvenlik görevlisi öldürüldü
Abone Ol google-news

İran’ın yarı resmi ajansı ISNA ve FARS’ın haberlerine göre, bir Devrim Muhafızları komutanı ile iki Besic milisi Tahran’ın batısındaki gösterilerde bıçaklanarak öldürüldü. Güvenlik görevlilerinin, bir grup tarafından pusuya düşürülerek saldırıya uğradığı belirtildi. AFP muhabiri, göstericilerin en az iki benzin istasyonunu ateşe verdiğini, bir polis merkezinde de hasar meydana geldiğini duyurdu. Gösteriler ve çıkan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin ise çelişkili açıklamalar gelmeye devam ediyor. İran resmi makamları, son olayla birlikte gösterilerde can kaybının 5’e yükseldiğini ilan etmiş oldu. BBC Farsça’nın önceki gün gündeme yansıyan haberinde, ölenlerin sayısı 12 olarak kaydedilmişti. 

‘106 KİŞİ ÖLDÜ’ 

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü geçen cumadan bu yana en az 106 göstericinin  yaşamını yitirdiğini savundu. Olaylarda binlerce kişinin gözaltına alındığı da kaydedildi. ABD tarafından finanse edilen rejim muhalifi Radio Farda’ya göre de 90’dan fazla gösterici hayatını kaybetti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği “onlarca kişinin öldüğü” şeklinde gelen haberlerin kaygı verici olduğunu açıkladı. BM, ayrıca gösterilerin başlamasının ardından getirilen internete erişim engelinin de kaldırılmasını istedi.

Bu arada İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, Devrim Muhafızları Ordusu’nun “ciddi önlemler alınacağı” uyarısı sonrasında ülke genelinde durumun kontrol altına alındığını söyledi. İran’ın dini lideri Ali Hamaney’e yakınlığıyla bilinen Keyhan gazetesi ise “protestolarda şiddete liderlik edenlerin idamla cezalandırılacağını” iddia etti.

İran’da geçen cuma benzin fiyatlarına en az yüzde 50 zam yapılması ardından patlak veren gösterilere ABD tarafından verilen destek de Tahran’ın gündeminde. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD hakkında yaptığı açıklamada, “Ekonomik terörizmle gıda ve ilacın hastalar ve yaşlılara ulaşmasına engel olan bir rejim, hiçbir zaman İran halkına destek iddiasında bulunamaz” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler