ABD’nin Avrupa Büyükelçisi Sondland, Kiev’e yönelik baskı talimatı aldığını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump’ın başı azil sürecine yönelik soruşturmayla ağrıyor. Kongre’de önceki gün ifade veren ABD’nin Avrupa Büyükelçisi Gordon Sondland, başkanın 2020’deki seçimlerde olası rakibi Demokrat Partili Joe Biden’ın oğlu hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma açılması yönünde Ukrayna’ya yapılan baskının Trump’ın emri üzerine başlatıldığına işaret eden açıklamalar yaptı.

Yayınlanma: 21.11.2019 - 23:12
ABD’nin Avrupa Büyükelçisi Sondland, Kiev’e yönelik baskı talimatı aldığını söyledi
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Donald Trump’ın başı azil sürecine yönelik soruşturmayla ağrıyor. Kongre’de önceki gün ifade veren ABD’nin Avrupa Büyükelçisi Gordon Sondland, başkanın 2020’deki seçimlerde olası rakibi Demokrat Partili Joe Biden’ın oğlu hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma açılması yönünde Ukrayna’ya yapılan baskının Trump’ın emri üzerine başlatıldığına işaret eden açıklamalar yaptı. Ukrayna’ya yapılacak 400 milyon dolarlık askeri yardımın, Biden’ın bu ülkedeki bir gaz şirketinin yönetim kurulunda olan oğlu Hunter Biden hakkında soruşturma açılması şartına bağlandığını savundu. 

TOPU GİULİANİ’YE DE ATTI

Sondland’ın ifadesine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e de ancak böyle bir soruşturmanın açıldığını kamuoyuna ilan etmesi halinde Beyaz Saray’a davet edileceği bildirildi. Trump yönetiminin Kiev’e baskı politikasının talimatının ise başkanın kişisel avukat Rudy Giuliani tarafından geldiğini kaydetti. Bunu uygunsuz bulduğu görüşünü de ekledi.

ABD’li diplomat ayrıca, “Ortada ‘sen beni gör, ben seni’ durumu var mıydı? sorusuna cevabım, Ukrayna Devlet Başkanı’nın Trump’tan beklediği telefon ve Beyaz Saray daveti bağlamında evet olurdu” ifadelerini kullandı.

Sonland’ın ifadesini televizyondan izleyen Trump ise basına yaptığı açıklamada, ABD’li diplomatın sözlerinin kendisinin suçsuzluğunu kanıtladığını savundu. İfade sırasında bir kâğıda keçeli kalemle yazdığı notları okuyan Trump “Büyükelçi, onunla yaptığım konuşmada, Zelenskiy’den ne istediğim sorusuna cevaben ‘Hiçbir şey istemiyorum. Zelenskiy’e doğru olan şeyi yapmasını söyle’ dediğimi belirtti” şeklinde konuştu. 

Sondland, uzun yıllardır Cumhuriyetçi Parti’ye bağış yapan ve Trump destekçisi olarak bilinen zengin bir işadamı olduğu için, ifadesi hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından merakla bekleniyor, anlatacakları hangi tarafın işine yarayacak öngörülemiyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler