Londra'daki kritik zirve sonrası ortak açıklama

Suriye konulu Dörtlü Zirve’nin ardından yapılan ortak açıklamada, “İdlib dahil Suriye’nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındı” ifadelerine yer verildi.

Yayınlanma: 03.12.2019 - 18:46
Londra'daki kritik zirve sonrası ortak açıklama
Abone Ol google-news

Londra'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya ve İngiltere başbakanlarının katılımıyla düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Zirve sona erdi.

Dörtlü Zirve sonrası yapılan ortak açıklamada, İdlib dahil Suriye’nin tamamında, sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması konusunda mutabık kalındı” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak eşlik ediyor.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye konulu Dörtlü Zirve'nin sona ermesinin ardından, "Gayet iyi geçti" yorumunda bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ise, "İyi ve yararlı bir görüşme yaptık" dedi.

MACRON: BELİRSİZLİKLER ORTADAN KALMADI

Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Londra'da gerçekleştirdiği Suriye konulu Dörtlü Zirve sonrası basına açıklamalarda bulundu. 

"(Suriye konusunda) Tüm belirsizlikler ortadan kalkmadı. Önceliğin IŞİD ve terör ile mücadele olduğu konusunda bir irade var. Bu benim için önemli." diyen Macron, mülteciler konusunda iş birliğinin devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Macron, Suriye krizinin sona ermesi için çalışmaların sürmesi gerektiği konusunda liderler arasında bir fikir birliği olduğunun altını çizdi.

Zirvede Libya konusunu da görüştüklerini vurgulayan Macron, bu hususta Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) çıkarlarını da önemsediğini dile getirdi.

Emmanuel Macron, "Bu toplantıdan Suriye konusunda söylediğim 3 husustaki fikir birliğini akılda tutuyorum." dedi. 

Erdoğan ile ilişkisinin sorulması üzerine, Macron, "Onunla birebir görüşme fırsatım oldu. Herkese saygım var. Biri hakkında saygısızlık yaptığımı duymadınız. Herkes kendi sorumluluğunu alır. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu düşünüyorum. Türk halkına derin saygım var" yanıtını verdi.

Türkiye ile üzerinde anlaşılmayan konuların bulunduğunu aktaran Macron, bu toplantının Suriye konusunda ilerleme kaydedilmesine neden olduğunu vurguladı. Macron, YPG konusunda Türkiye ile anlaşmazlığın bulunduğunu belirterek, "PKK hususunda bir belirsizlik yok. Fransa, terörist olarak kabul ediyor, kınıyor ve yargılıyor." ifadesini kullandı. 

Macron, "Türk topraklarının güvenliği konusunda endişeliyiz. Ancak IŞİD ile kimin mücadele ettiğini unutmak istemiyoruz" diye konuştu.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler