Veto tehdidi söylemde kaldı

NATO zirvesinde ‘Baltık’ kartını açan Türkiye eski planın korunmasına razı oldu.

Yayınlanma: 06.12.2019 - 02:00
Veto tehdidi söylemde kaldı
Abone Ol google-news

Türkiye’nin, NATO liderler zirvesinde onaylanması için YPG’nin terör örgütü olarak tanınması şartını koştuğu Baltık savunma planı, NATO’dan YPG konusunda bir taviz gelmemesine karşın onaylandı. Zirvede, Türk tarafı, NATO’nun Türkiye’yi güney sınırından gelen tehditlere karşı korumasını öngören 2019 tarihli güncellenmiş plan yerine 2017 tarihli planın korunmasına razı oldu. 2017 tarihli planda Türkiye’nin bildirdiği terör tehditleri arasında YPG, terör örgütü PKK’nin Suriye kolu olarak yer alıyordu. Türkiye’nin NATO Daimi Temsilciliği görevi de yapmış olan emekli büyükelçi Onur Öymen, Türkiye’nin zirve öncesi YPG konusunda NATO’ya yönelik sert söylemlere karşın Baltık planını onaylamasını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Türkiye’nin NATO’ya yönelik YPG ısrarının söylemde kaldığını belirten Öymen, “Türkiye YPG’nin terör örgütü olarak tanınmasını istiyordu ama bu gerçekleşmedi. Bu mesele çözülmüş olmadı” dedi. 

Öymen, “Şimdi önceki sert söylemlerini tevil edeceklerdir. Korunan belgedeki YPG ifadesi NATO’yu bağlar gibi savunmalara gireceklerdir. Fakat bunun sakıncası, Türkiye’nin kullandığı sert söylemlere karşın diğer uluslararası meselelerde de taviz vereceği izlenimi yaratmasıdır. Bir konuda haklı olduğunuzu düşünüyorsanız onu sonuna kadar diretmeniz gerekiyor. Aksi takdirde ‘Türkiye böyle zorlar, dayatır fakat sonunda geri adım atar’ fikri doğar” diye konuştu. 

OKTAY: NATO KODLARI GÜNCELLENMELİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Türkiye’nin NATO zirvesinde “Teröre karşı ortak tavır” çağrısı yaptığını belirterek “Ülkemize yönelik tehditler göz önüne alındığında NATO’nun güvenlik kodlarının güncellenmesi kaçınılmazdır. NATO müttefikleri, ortak terör tehdidine karşı samimi dayanışma temelinde çok daha güçlenecektir” dedi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler