‘Kürtlere söz vermedik’

TSK’nin başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrasında, Washington yönetiminin Suriye’nin kuzeyinden birliklerini çekme kararının yankıları sürerken, ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye, Kürtlerle ilişkiler ve ülkesinin Ortadoğu’daki askeri varlığına ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Kaliforniya’da bir konferansta konuşan Esper, “Suriyeli Kürtlere özerk bir Kürt devleti ve Türkiye’ye karşı koruma sözü vermediklerini” söyledi.

Yayınlanma: 08.12.2019 - 21:48
‘Kürtlere söz vermedik’
Abone Ol google-news

ABD’nin Suriye politikasını askeri olarak “IŞİD’in kalıcı yenilgisini güvence altına almak” olarak açıklayan Esper, bu hedefle ilgili terör örgütü PKK/YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yakın çalıştıklarını belirtti. 

YÖNELİM ENDİŞESİ

TSK’nin operasyonuna ilişkin bir soruya karşılık ABD Savunma Bakanı, “Türkiye’nin kendini dezavantajlı bir konuma ittiğini düşünüyoruz. Suriye’nin kuzeyine yönelik saldırısının hata olduğunu düşünüyoruz. IŞİD’lilerin hapishanelerden kaçmasına ve bölgede kaosun doğmasına neden oluyor” diye konuştu. “Türkiye’nin yöneliminden endişe ediyoruz. NATO yörüngesinden çıkıyor olabilir. Ancak Türkiye uzun yıllardır NATO müttefikimiz. İttifakımızı koruyacağımıza inanıyoruz” dedi. 

Esper’e ABD’nin SDG ile ilişkisine dair de soru geldi. “Suriyeli Kürtlere ihanet ettiğinizi düşünüyor musunuz” şeklindeki soruya karşılık “Taktik yönünden böyle bir hissiyat oluşmasını anlıyorum. Ancak biraz daha geniş açıdan bakıldığında ortak çıkarlar yani IŞİD’e karşı mücadele için orada bulunduk” yanıtını verdi. “Asla Suriyeli Kürtlere, sonuna kadar orada kalıp onlara özerk bir devlet kuracağız diye söz vermedik. Onlara asla ‘Sizi 70 yıldır NATO müttefiği olan Türkiye’nin saldırılarına karşı koruyacağız’ demedik” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, harekât sonrası birliklerinin büyük kısmını bölgeden çıkarmış, 600 askerin Suriye’nin doğusundaki “petrol havzalarını korumak üzere” bırakıldığı duyurulmuştu.

 “ABD’nin Suriye’deki kuvvetleri yeterli mi” sorusuna “Olduğunu düşünüyorum. Eğer değilse ek güç göndeririz” yanıtını veren Esper, ülkesinin Ortadoğu’ya takviye 14 bin asker göndereceği şeklindeki haberleri ise bir kez daha yalanladı. Esper, ayrıca Suudi bir saldırganın geçen hafta Florida’daki Pensacola deniz üssünde 3 kişiyi öldürdüğü silahlı saldırının terör eylemi olduğunu şu aşamada söyleyemeyeceğini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler