İsrail'de Lieberman'a bağlı siyasiler yolsuzluktan gözaltında

İsrail polisi bazıları hâlâ görevde olan, aralarında üst düzey politikacıların bulunduğu 30 kişiyi, bir yolsuzluk skandalı çerçevesinde gözaltına alarak sorguya çekti.

Yayınlanma: 25.12.2014 - 14:41
Abone Ol google-news

Şüpheliler arasında Başbakan Benyamin Netanyahu’nun kabinesinde İçişleri Bakan Yardımcısı olan Evimiz İsrail partisinden Faina Kirshenbaum, aynı partiden eski Turizm Bakanı Stas Misezhnikov, milletvekilleri, spor yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve sendika başkanları ile siyasi aktivistler ve yerel yönetim yetkilileri bulunuyor. Soruşturma çerçevesinde başka yetkililerin de sorguya çekileceği bildiriliyor. Zanlılar, kamu fonlarını başka kurumlara aktarmak, para aklamak, kişisel çıkar sağlamak ve yolsuzlukla suçlanıyor.

Yaklaşık bir yıldır sürdürülen soruşturma çerçevesinde şüphelilerin ev ve ofislerinde aramalar yapıldığı, bilgisayarlarına ve bazı belgelere el konulduğu açıklandı.

İsrail Emniyet Müdürü Yohanan Danino, operasyonun tek bir partiyi hedef aldığı ve 17 Mart’ta yapılacak seçimleri etkilemeyi amaçladığı suçlamalarını reddederek, Adalet Bakanı ve Başsavcı ile işbirliği içinde hareket ettiklerini, seçim sürecini dikkate alarak hassas davrandıklarını söyledi.
Evimiz İsrail partisi ise operasyonun kendilerini hedef aldığını savundu. Parti, kuruldukları 1999’dan beri her seçim öncesinde benzeri operasyonlara maruz kaldıklarını, polisin “bu kez de medyada ses getirecek tutuklamalar yapma şansını kaçırmadığını” öne sürdü. Açıklamada, “patırtı ve medya propagandası dindikten sonra bu haberlerin boş olduğu anlaşılacak” denildi.

Geçen on yıl boyunca Evimiz İsrail Genel Sekreteri olan Kirshenbaum, Parti Başkanı Avigdor Lieberman’ın yakın müttefiki. Kirshenbaum, 2010’da Gazze’ye yardım gemisi Mavi Marmara’ya katılan milletvekili Haneen Zoabi’ye üç ay boyunca parlamentoda konuşma ve komisyonlara katılma yasağı getirilmesinde başı çekmişti.  

Erken seçimlerde anahtar rol oynaması beklenen Evimiz İsrail partisi geleneksel olarak sağ blokla hareket etse de parti lideri Lieberman’dan gelen son açıklamalar, sağ blokta çatlama yaşanabileceği işaretlerini veriyor. Lieberman, Netanyahu’yu Filistinlilerle barış görüşmelerinde izlediği strateji nedeniyle eleştiriyor. Önceki gün Tel Aviv Üniversitesi’nde konuşan Lieberman, çökmüş durumda olan görüşmeler canlandırılmazsa ülkenin “diplomatik tsunami” ile karşı karşıya kalacağını, ekonomi ve dış ilişkilerinin zarar göreceğini söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler