El Sisi İslamda devrimi andı

Mısır lideri, El Ezher’deki konuşmasında dini metinlerin çağdaş okumayla gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

Yayınlanma: 09.01.2015 - 23:04
Abone Ol google-news

İslam ülkeleri Charlie Hebdo’yu hedef alan kanlı saldırıyı kınama mesajları yayımlarken, aşırı dincilikle mücadele için farklı sesler çıkıyor. Körfez ülkeleri IŞİD’in kontrolden çıkması üzerine aşırıcılıkla savaş kisvesine bürünürken, en-net mesajı Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi veriyor.
Sisi İslam dünyasına “devrim çağrısı” yapıyor.

Dünyada Hz. Muhammed karikatürleri yayımı vesilesiyle tanınan Fransız mizahının özgün dergisi Charlie Hebdo’da 12 kişinin katledilmesine Müslüman dünyadan en sert tepkilerden birini Sisi verdi. Kanlı saldırıyı “terörist eylem” diyerek kınayan Sisi, Fransa halkına taziyelerini iletirken, “Terörizm ortak uluslararası çabalarla ortadan kaldırılması gereken uluslararası bir olgu” ifadesini kullandı.

 

‘Dinde devrime ihtiyaç var’

İslamın artık “terörizmle” anılmasına yol açan radikal hareketlerin baskın çıkışına sert eleştirileriyle dikkat çeken Mısır liderinin 2015’e girerken mesajı İslam’da modernleşmeydi. Hz. Muhammet’in doğum günü olması vesilesiyle 1 Ocak’ta Sünni ulemanın bir numaralı kurumu El Ezher Üniversitesi’nde konuşan Sisi, İslamın yüzlerce yıldır yerleşmiş, ancak Müslüman dünyada bir nevi “yıkım kaynağı” haline gelen bazı uygulamalarında reforma gidebilmek için “İslam’da devrim”
çağrısı yaptı. “Yüzlerce yıldır kutsal hale getirilmiş” kavramların yeniden gözden geçirilmesi için İslami metinlerin “gerçekten aydınlanmış” bir bakış açısıyla okunmasının teşvik edilmesini isteyen Sisi, şunları söyledi: “Bu zihniyetle İslam dünyası bütün dünyayı düşmanı yapıyor. (Müslüman dünyadaki) 1.6 milyar insan, 7 milyarlık dünyayı öldürecek mi? Bu imkânsız. Dinde devrime ihtiyacımız var.”

Sisi, 1000 yıllık El Ezher gibi saygın kurumları devreye sokma, din kitaplarında kölelik kuralları, Hıristiyanlarla Yahudileri selamlamayı reddetmek gibi “modern yaşamda yeri olmayan” unsurların çıkarılmasına yöneldi. Mısır lideri “Bunlar ulemanın fikirleri, yorumları; kutsal değiller” diyerek cihat ve Müslüman olmayanlarla ilişkilerin gözden geçirilmesine çalışıyor. Okullar ve üniversitelerde yeni
İslam kültürü kursları açmaya hazırlanan El Ezher, tüm okullarda “Ulusu sevmek imanın bir parçasıdır”
kampanyası başlattı. Sisi de bu hafta Ortodoks Hıristiyanların Noeli’nde Kıpti Kilisesi’ni ziyaret edip patrikle samimi pozlar eşliğinde “Mısırlılar birbirilerini Müslüman- Hıristiyan olarak değil, her şeyden önce Mısırlı olarak görmeli” mesajı verdi.

 

El Ezher kolları sıvadı

El Ezher YouTube’da açtığı kanaldan da radikal gençlere ulaşmaya çalışıyor. Ama gençlere hitapta zorlanıyor. El Ezher, devletin sözcüsü olarak resmi muhafazakâr çizgiyi temsil ettiğinden, radikalleşmenin temelindeki sorunlara eğilemiyor ve zıt kesimlerin tepkisini çekiyor. Dindarlar Sisi’yi “dini yozlaştırmakla”, sekülerler “devlet dini” dayatmakla suçluyor. Tepkiler üzerine Sisi devrimden kastettiğinin yanlış anlaşıldığı, dini metinlerin değiştirilmesi değil çağdaş bir okumadan söz ettiği düzeltmesi yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler