Teröre tarihi lanet

Dünyanın kalbi bugün Paris’in Republique (Cumhuriyet) Meydanı’nda atacak. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın çağrısıyla dünya liderleri ‘ifade ve basın özgürlüğüne yönelik terör saldırısını lanetlemek’ ve ‘birlik’ mesajı vermek için yürüyecek. Yürüyüşe Türkiye’den Başbakan Davutoğlu ile CHP’li Şafak Pavey de katılacak. Yürüyüşün güvenliğini 90 bin polis ile 1350 asker sağlayacak.

Yayınlanma: 10.01.2015 - 21:22
Abone Ol google-news

Charlie Hebdo katliamının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın davet ettiği liderler, Paris’in Cumhuriyet (La Republique) Meydanı’ndaki büyük yürüyüşe katılıp “ifade ve basın özgürlüğüne yönelik terör saldırılarını lanetlemekten” yana net tavır koydu. Paris için özgürlük ve hakların sembolü olan, 283 metre uzunluğu, 119 metre genişliğindeki Cumhuriyet Meydanı’na milyonlar “Je suis Charlie” (Ben Charlie’yim) demek için akacak. Burada kortej oluşturacak dünya liderleri arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu da yer alacak.

Gözler Müslüman liderlerde Hollande’ın daveti üzerine sırasıyla Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Britanya Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebu Bekir Kitta, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, Fransızlarla dayanışmaya koşacağını açıkladı. Fransa çapında teyakkuza geçen 90 bin kişilik güvenlik gücünün yanı sıra, bugünkü yürüyüşte güvenliği 1350 elit asker sağlayacak.

Ankara ilk etapta cenaze töreninde Büyükelçi Hakkı Akil ile temsil edilmeyi kararlaştırmıştı. Ancak Charlie katliamını takip eden çifte rehine kriziyle birlikte toplam 17 kişinin ölmesi hem dünyanın hem de Ankara’nın “Cumhuriyet Yürüyüşüne” ilgisini de artırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan katliamdan 3 gün sonra önceki gün Hollande ile telefonla görüştü, Davutoğlu’nun kabineyi temsil edeceği açıklaması geldi. Davutoğlu programını değiştirerek Paris’e gitme kararı aldı. Müslüman nüfusu temsil eden ülke liderlerinin katılımı farklı din ve kültürler arasında kutuplaşmanın önlenmesi bakımından önem taşıyor. CHP’den ise Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey yürüyüşe katılacak.

Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın “Özgürlük ve hoşgörü sevginizi göstermek için kalabalık gelin” çağrısı yaptığı yürüyüş için Paris Belediyesi ulaşım imkânlarını kolaylaştırdı, Avrupa kentlerinden Paris tren biletlerinde indirime gidildi. Dün Paris’te olağanüstü güvenlik önlemleri göze çarpmazken Fransa çapında bir dizi kentte 200 binden fazla kişi “Je suis Charlie” yürüyüşlerine katıldı.

 

Hamas da kınadı

Davutoğlu’nun katılım kararının ardından dün Hamas’tan da Charlie Hebdo katliamına kınama geldi. “Görüş ve fikir ayrılıklarının cinayeti haklı çıkarmadığı gerçeğinin altını çizeriz” denilen açıklamada, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Paris saldırısını Hamas’ın İsrail’e roket atmasıyla kıyaslamasına da “Halk direnişi ile küresel terörizm arasında bağlantı kurmaya yönelik umutsuz girişimi reddediyoruz” tepkisi gösterildi.

 

Dammartin’de acı sessizlik

Kanlı çatışmaların yaşandığı Dammartin’deki matbaa dün jandarma tarafından çevrelenmiş ve sessizliğe bürünmüştü. Paris’in dışındaki bu sessiz bölgede hâlâ yılbaşı süsleri bile duruyordu. Şehrin dışındaki matbaanın bulunduğu bölgede insanlar günlük yaşamlarına dün de devam ediyordu. Ancak matbaanın çevresi jandarma tarafından kuşatılmıştı. Matbaanın çevresinde jandarmanın sıkı kontrolü dikkat çekerken binanın içerisinin ise şu anda tamamen boş olduğu belirtildi. Türk basın kartımı göstererek kendi sınır noktalarına kadar fotoğraf çekmeme izin veren jandarmanın sadece binayı dışarıdan koruduğu gözlendi.

 

Charlie Hebdo bu hafta Liberation’da basılıyor

Çarşamba günü 12 çalışanını kaybeden Charlie Hebdo, bu hafta Liberation’da basılıyor. Dergi 1 milyon baskı yapmayı hedeflerken Fransız basını dergiye destek vermeye devam edecek.

 

Operasyonlara karşın sessizlik

Paris’in en büyük havaalanı Charles de Gaulle dün olağan günlerinden birini yaşadı. Alanda liderlerin yapacağı ziyaret öncesinde olağanüstü güvenlik önlemleri yer almıyordu. Hatta çevrede polislerin olduğunu söylemek için de özellikle aramanız gerekiyor. Paris’in büyük sokaklarında da olağanüstü bir güvenlik önlemi gözlenmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler