Oxford University Press'den 'domuzlu içeriklere' yasak

Dünyanın önde gelen yayınevlerinden Oxford University Press'in (OUP), Müslüman ve Yahudi toplumun üyelerine rahatsızlık vermemek adına özellikle çocuk kitaplarında domuz ve domuzla bağlantılı metin ve resimlerin kullanımına yasak getirdiği belirtildi.

Yayınlanma: 16.01.2015 - 12:17
Abone Ol google-news

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, yayınevinin çocuk kitabı yazarlarına getirdiği yasak, BBC Radyo 4'ün sunucusu Jim Naughtie'nin programda yayınevinden bir yazara gönderilen mektubun içeriğini dinleyicilerle paylaşması üzerine ortaya çıktı. Naughtie, mektupta OUP tarafından yasak konulan metin ve resimlerin "sosisler de dahil domuz, domuz ürünü gibi algılanacak her şeyi" içerdiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan OUP, uygulamalarının arkasında durdu ve kitapların yurt dışına satışının yapılabilmesi için "diğer kültürlerde kabul edilmesi" gerektiğini kaydetti.

OUP, açıklamasında, yayın ilkelerinde yakın geçmişte herhangi bir değişiklik yapmadığını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: "OUP, baskılarında domuz ve domuz ürünlerinin üzerini örtmüyor. Eğitim alanında çalışan bazı yazarlarımızı, kültür farklılıkları ile diğer kültürlerin hassasiyetlerinin saygıyla dikkate alınması yönünde teşvik ediyoruz. Eğitim malzemelerimiz için geçerli olan editöryal ilkeler, coğrafyalar arasında farklılık gösteriyor."

İngiltere'deki Müslüman ve Yahudi toplumun bazı üyeleri ise yayınevinin bu uygulamasını eleştirdi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin Müslüman milletvekili Khalid Mahmood, uygulamayı "tamamen saçmalık" olarak nitelendirirken, İngiltere'deki Yahudi toplumunu temsil eden "Jewish Leadership Council" isimli gruptan yapılan açıklamada, "Yahudiliğe göre domuz ürünlerini tüketmek yasak, kelimeyi kullanmaktan bahsedilmiyor" denildi.

Eğitim alanında bastığı kitaplarla sektör liderlerinden olan OUP, dünyada 200'e yakın ülkeye satış yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler