AB'den İslam ülkelerine çağrı

Fransa’daki saldırılar sonrası “terör” gündemiyle toplanan AB dışişleri bakanları, teröre karşı “Müslüman ülkelerle geniş ittifak” çağrısı yaptı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi’nin de katıldığı toplantıda Suriye ve Irak’ta savaşıp daha da radikalleşerek Avrupa’ya geri dönen yabancı savaşçılar masaya yatırıldı.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 21:19
Abone Ol google-news

Fransa’daki saldırılar sonrası “terör” gündemiyle toplanan AB dışişleri bakanları, teröre karşı “Müslüman ülkelerle geniş ittifak” çağrısı yaptı. Özellikle Suriye ve Irak’ta savaşıp daha da radikalleşerek Avrupa’ya geri dönen yabancı savaşçıların ele alındığı toplantıya Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi de katıldı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, hem AB’nin kendi içinde hem de Müslüman ülkelerle istihbarat paylaşımı ve işbirliğini güçlendirmesinin şart olduğunu belirtti. “Tehdit Paris’te yüz yüze geldiklerimizden ibaret değil, Müslüman ülkelerden başlayarak dünyanın pek çok bölgesine yayılıyor. Terör saldırıları dünyada Müslümanların çoğunluğunu hedef aldığından, bir ittifaka ihtiyacımız var” diyen Mogherini, bu konuları Arabi ile görüştüklerini kaydedip “Bir ittifaka, diyaloga ihtiyacımız var” vurgusu yaptı.

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Fransa saldırılarının “dünyayı ve Avrupa’yı değiştirdiğini” dile getirdi. Arabi, “dünyada her ülkenin terörden çektiğini, bunun sadece askeri-güvenlik meselesi olmadığını, entelektüel, kültürel, medya ve dinsel boyutları olduğunu, bunları kavramaya çalıştıklarını” anlattı. AB, 11 Eylül 2001’de ABD’nin yaptığı gibi güvenlik devletine geçmeye yol açan yeni yasalar değil, daha fazla işbirliği ve var olan önlemlerin daha iyi uygulanmasına odaklandı. AB terörle mücadele koordinatörü Gilles de Kerchove “Hapse sadece eli kanlı cihatçılar yollanmalı. Diğerleri cihatçılarla bağların kopmasını sağlayacak bir rehabilitasyon sistemine sokulmalı” dedi.

Avrupa çapında yolcu isimleri kayıt sistemi oluşturulması, vizesiz Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin sıkılaştırılması, silah kaçakçılığıyla daha sıkı mücadele, internet ve sosyal
medyada üzerinden cihatçı propaganda ve örgütlenmenin önlenmesi için çalışılıyor.

ABD öncülüğünde IŞİD’le savaşan koalisyonun üyeleri ise perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin eşliğinde Londra’da toplanıyor. Dünkü AB toplantısına çağrılmayan Türkiye’yi Londra’da Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler