Çipras kravat takmadı dini yemin etmedi

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerinde yüzde 36,29 oy alan ve tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran SYRİZA , koalisyon için ANEL Partisi'yle anlaştı.

Yayınlanma: 26.01.2015 - 12:43
Abone Ol google-news

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde, Aleksis Çipras’ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük bir zafer kazandı. Tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran Syriza, yüzde 36,29 oy aldı 149 milletvekili çıkardı. SYRİZA, merkez sağdaki Bağımsız Yunanlar (ANEL) Partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu'nda tek başına hükümet kurabilmek için SYRİZA 'nın 151 milletvekiline ihtiyacı vardı. 40 yaşındaki SYRİZA lideri Aleksis Çipras, ülkenin 150 yıldır başa geçen en genç başbakanı oldu.

ÇİPRAS DİNİ YEMİN ETMEDİ

Gelenek gereği başbakan ve bakanlar başpiskoposun yer aldığı ve kutsadığı dini bir tören yapılıyor. Çipras’ın başpiskopos Yeronimos’u arayarak dini törene katılmayacağını ve dini yemin etmeyeceğini bildirildi. Ayrıca Çipras’ın dini yemin edeceklerin olabileceği dolayısıyla başpiskoposun yemin törenine gelmesini arzu ettiğini vurguladığı da açıklamada yer aldı. Vi Çipras dediğini yaparak dini yemin etmedi.

Dini inançları bulunmadığı için Başpsikopos önünde yemin etmeyen Aleksis Çipras ülkenin 150 yılı aşan tarihin dini yemin etmeyen ilk hükümet başkanı olarak tarihe geçti.

Batı Trakya’da Gümülcine’den 2, İşkeçe’den ise 1 soydaş Yunan parlamentosuna girmeye hak kazandı.

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimin kesin olmayan resmi sonuçları söyle:

SYRİZA yüzde 36,3 oy (149 sandalye)
Yeni Demokrasi Partisi (ND) ise yüzde 27,8 oy (76 sandalye)
Aşırı sağcı Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy(17 sandalye)
Nehir Partisi yüzde 6,05 oy (17 sandalye)
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 oy (15)
Bağımsız Yunanlar (ANEL) yüzde 4,75 oy (13 sandalye)
PASOK yüzde 4,68 oy (13 sandalye)

Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken; PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.


ÜÇ SOYDAŞ VEKİL MECLİS'TE

Yunanistan'da soydaşların yaşadığı Gümülcine ve İskeçe'de azınlık oylarının tamamına yakının Syriza partisine gitti. Batı Trakya'da Gümülcine'den 8, İskeçe'den ise 9 olmak üzere toplam 17 aday, çeşitli partilerden seçimlerde vekil seçilebilmek için yarışırken, 2012 seçimlerinde olduğu gibi sadece 3 aday soydaş milletvekili olarak Yunan Parlamentosuna girmeye hak kazandı. Gümülcine'den 1996-2000 döneminde milletvekilliği yapan Dr. Mustafa Mustafa ve 2012-2014 döneminde milletvekilliği yapan Dr. Ayhan Karayusuf ile Batı Trakya Müslüman Türk azınlığın en yoğun yaşadığı ikinci il olan İskeçe'den geçen dönem Syriza milletvekili olarak görev yapan Hüseyin Zeybek, yine meclise girmeyi başardı.

300 sandalyeli Yunan Parlamentosu'nda tek başına hükümet kurabilmek için SYRİZA 'nın 151 milletvekiline ihtiyacı vardı.

Alexis Tsipras'ın zafer kutlamasından kareler

Haber görseli



EN GENÇ BAŞBAKAN OLACAK

40 yaşındaki SYRİZA lideri Aleksis Çipras, ülkenin 150 yıldır başa geçen en genç başbakanı olacak. Genç bir komünist aktivistten başbakanlığa uzanan siyaset yolunda ülke, ismini ilk kez 1990’da 17 yaşındayken okuldaki oturma eylemiyle duyurmuştu.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan seçimleri için ilk açıklama


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon