‘SYRİZA’nın başarısı Avrupa için de bir ilk’

Yunanistan da önceki gün SYRİZA’nın zaferiyle sonuçlanan genel seçimleri değerlendiren Türkiyeli akademisyenler “tarihi ve kritik” olarak niteledikleri komşudaki yeni siyasi tablonun şekillenmesinde ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizin etkili olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 28.01.2015 - 23:30
Abone Ol google-news

Oyların yaklaşık yüzde 35’ini alarak seçimlerden birinci parti olarak çıkan SYRİZA’nın ülkede dengeci bir politika sürdüreceğini kaydeden akademisyenler, Yunanistan’daki değişimin Avrupa’yı da etkileyebileceğini ileri sürdü.

Tonak: Hem parlamento hem sokak

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Ertuğrul Ahmet Tonak, zaferini “heyecan verici bir gelişme”olarak tanımladığı SYRİZA’nın hem parlamento içinde mücadele verdiğini hem de sokak siyaseti yaptığını belirterek “Bu, Avrupa’nın birçok partisinden farklı olduğunu gösteriyor” dedi. Tonak şunları söyledi: “SYRİZA’nın kuruluşu, gelişmesi yakın dönem değil. Bu partinin siyaset yapış şekli de çok farklı. Her şeyden önce içinde kendi eden çeşitli sol örgütler var. Yani bir şemsiye partisi bu. Parlamentoda yer almak için çalıştığı gibi, sokak siyasetini de yönlendirmeyi başardı. ‘IMF’ye direnecek, kendi görüşlerini dayatacak gücü var mı’ deniyor. SYRİZA’nın kadroları siyasi geçmiş ve teknik bilgi açısından da bir hayli olgun. Halka verdiği sözleri, sokak siyasetini canlı tutarak ve onlarla birlikte bir tempo yakalayarak yerine getirebilecek gücü var. Avrupa’da örneğin İspanya’da da bunun etkileri olacaktır. İspanyol Podemos partisi SYRİZA benzeri bir parti ve önümüzdeki seçimlerde başarılı olma ihtimali çok yüksek. SYRİZA İrlanda’da IRA’nın yasal partisi Sinn Fein’le de yakın ilişkiler içinde. Benzeri bir gelişme İrlanda’da da yaşanabilir. SYRİZA önderleri kendilerini ‘Avrupa’nın alternatifi’ olarak tanımlıyorlar. Bunu ne kadar yaşama geçirebilirler bilemeyiz ama gerçekten de Avrupa’ya alternatif bir Güney Avrupa hareketi olarak değerlendirilebilir SYRİZA”.

İnsel: SYRİZA hayalci değil

Galatasaray Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet İnsel de SYRİZA’nın zaferinin “çok büyük bir değişim umudu taşıdığını” belirterek ülkedeki yeni durumun, yaşanan büyük siyasi ve ekonomik krizlerle ilgisi olduğunu kaydetti. SYRİZA’nın üçboyutlu bir değişiklik vaat ettiğini anımsatan İnsel, bunların, IMF ve benzeri kuruluşların dayatmalarına itiraz, bu doğrultudaki kemer sıkma politikalarına son verme, ülke siyasetini ve ekonomisini ele geçirmiş olan “oligarşik yapı”yı, özellikle medya ayağını sona erdirme ve kamu yönetimini yeniden düzenleme olduğunu belirtti. İnsel şunları söyledi:

“SYRİZA’nın vaatleri çok hayalci, uçuk, kaçık değil. Üzerinde çok düşünülmüş bir programla girdi seçime. Bu nedenle seçmenlerin desteğini aldı. Tek sorun tek başına hükümet kuramaması. SYRİZA liderleri tüm seçmenlerin birdenbire radikal solcu olacaklarını düşünüyor değil. Zaten yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceklerini, merkezden, sağ dahil bir adayı destekleyeceklerini belirtti SYRİZA liderleri.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler