Obama'dan IŞİD ve Suriye için dev bütçe

ABD Başkanı Obama'nın Kongre'ye sunduğu 4 trilyon dolarlık bütçede, IŞİD ile mücadele ve Suriye’deki krize yanıt vermeye 3,5 milyar dolar ayrılıyor.

Yayınlanma: 02.02.2015 - 23:45
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Obama, 2016 mali yılına ilişkin yaklaşık 4 trilyon dolarlık bütçeyi Kongre'ye sundu.

Barack Obama’nın 2016 bütçesinde ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için ayrılan bütçe ise toplamda 50.3 milyar dolar. Bu bütçenin 7 milyar doları Denizaşırı Olası Operasyonlar kalemi için öngörülüyor.

Bütçede, IŞİD ile mücadele ve Suriye’deki krize yanıt vermeye 3,5 milyar dolar ayrılıyor. Bu bütçe, IŞİD ile mücadele çabaları, bölgesel partnerleri geliştirme, insani ihtiyaçları sağlama ve müzakere edilmiş bir siyasi geçişi sağlama koşullarını yükseltmek için Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirme adımları için kullanılacak.

Bu 3,5 milyar dolarlık dış yardım fonunun yanı sıra, bütçede, stratejik ortaklığı sürdürme ve Amerika’nın çıkarlarını artırma noktasında Irak ile diplomatik diyaloğu desteklemek için 1,1 milyar dolar kaynak sağlanacak.

Diğer ülkelerle birlikte küresel ortak güvenlik sorumlulukları kapsamında uluslararası örgütler ve arabulucu misyonlar için ise  5,4 milyar dolar ayrılıyor.

Rusya’nın Ukrayna’daki “agresif eylemleri ve baskısı”yla mücadele ve Ukrayna’yı desteklemek için, Ukrayna’nın IMF programında ilerleme sağlaması, reformları uygulaması ve diğer koşulları yerine getirmesi halinde, 275 milyon dolar ek kredi garantisi de dahil 1 milyar dolar kadar bütçe ortaya konuluyor.

Bütçe ayrıca, Suriye, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Irak ile BM tarafından belirlenin en üst düzeydeki insani krizleri ele almak için 5,6 milyar dolar öngörüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler