Erdoğan'a yanıt

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD yönetimini üç Müslüman gencin ölümüne sessiz kalma eleştirisini kabul etmediklerini söyledi. Psaki, “Hiç kimse ABD yöneticilerinin insan olarak, kayıplar ve aileleri için neler hissettiğini sorgulamamalı” dedi.

Yayınlanma: 14.02.2015 - 23:12
Abone Ol google-news

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletine bağlı Chapel Hill kasabasında üç Müslüman gencin öldürülmesine tepkiler sosyal medyada başlayıp Amerikan yönetimi ve medyasını sessiz kalmakla itham eden bir kampanyaya dönüşmüşken, Başkan Barack Obama’nın 72 saat sonra açıklama yayımlamasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Obama’ya neredesin Başkan diyorum...” çağrısının yol açtığı iddialarına Washington’dan sert yanıt geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, “başta Obama olmak üzere Amerikalı yetkililerin cinayetlere sessiz kaldıkları eleştirilerini kesinlikle kabul etmediklerini” söyleyerek şöyle dedi: “Dualarımız ve düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve dostları ile birlikte. Chapel Hill toplumunun acılı ailelere gösterdiği destek bizi derinden etkiledi. Olay elbette ki araştırılıyor. Ancak hiç kimse Bakan Kerry’nin, bu binada çalışanların, insan olarak, kayıplar ve aileleri için neler hissettiklerini sorgulamamalı.”

Psaki, “Erdoğan’ın sözlerine ne diyeceksiniz” sorusuna da, “Az önce söylediklerimi” yanıtı verdi. Psaki, “Yani Erdoğan’ın eleştirilerini kabul etmiyor musunuz” sorusunu “Doğru” diye yanıtladı.

 

Obama ‘Amerikalı gençler’ dedi

23 yaşındaki diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Ebu Salha ile 19 yaşındaki kız kardeşi Razan’ın öldürülmeleri Amerika’daki Müslüman toplumu “tek yürek” haline getirirken, 11 Eylül saldırıları sonrası oluşan “ayrımcılık” vakalarından sonra ilk kez bu denli güçlü ve örgütlü bir tepki ortaya konulmasına vesile oldu.

Sosyal medyada çığ gibi büyüyen eleştiriler yetkilileri ve Amerikan basınını hedef aldı. Obama olaydan 72 saat sonra yaptığı yazılı açıklamada cinayetleri kınarken, “Amerika’da hiç kimse, kim olduğu, görünüşü veya ibaret şekli nedeniyle hedef alınmamalı” diyerek kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi. Amerikan Başkanı, gençlerin Müslüman olmasını özel olarak anmadan şöyle dedi: “Bu genç Amerikalıların cenazesindeki çok büyük katılımda gördüğümüz gibi hepimiz tek bir Amerikan ailesiyiz. Ne zaman aramızdan biri vaktinden önce bizlerden alınırsa, onların nasıl yaşadığını hatırlayacağız. Kurbanlardan Yusar’un sözleri bizlerin yaşantısına ilham olmalı: Amerika’da büyümek bir nimet. Nereden geldiğiniz fark etmez. Birçok farklı yerden, farklı geçmişten ve dinden gelen birçok farklı insan var ama burada hepimiz biriz.”

Erdoğan perşembe günü Güney Amerika turunda yaptığı açıklamada, Obama ve diğer ABD’li üst düzey yetkilileri öldürülen Müslüman gençlerle ilgili sessiz kalmakla suçlayıp “Böyle bir olay karşısında sessiz kalırsanız, dünya da size karşı sessiz kalır” demişti.

 

Filistin soruşturmaya katılmak istedi

Filistin hükümeti, Ürdün asıllı Filistinli olan üç genç nedeniyle soruşturmaya müdahil olmayı talep etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı Hicks’i “Nefret dolu bir ırkçı ve Amerikalı aşırılıkçı” diye nitelerken, olayın Amerika’da Müslümanlara yönelik tehlikeli ayrımcılığa işaret ettiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler