İsveçli karikatürist Lars Vilks korumaya alındı

İsveçli Karikatürist Lars Vilks bilinmeyen bir adrese götürülerek saklandı. Hz.Muhammed karikatürü çizdiği için başına El Kaide tarafından ödül konulan Lars Vilks'in özel eşyalarının evinden alındığı bildirildi.

Yayınlanma: 17.02.2015 - 20:29
Abone Ol google-news

Geçen cumartesi günü Kopenhag’ın Österbro semtindeki Krudtönnen (Barut Fıçısı) adlı halk evinde katıldığı “İfade özgürlüğü ve Radikalizm” konulu konferans sırasında silahlı saldırı düzenlenen Lars Vilks, saldırıdan yara almadan kurtulmuş, olayda 55 yaşında Danimarkalı bir film yapımcısı hayatını kaybetmiş 3 polis yaralanmıştı. 

Saldırı esnasında soğutma odasına saklanarak hayatta kalan Lars Vilks, daha sonra zırhlı araçlarla olay yerinden uzaklaştırılmıştı. Lars Vilks’in Helsinborg şehrindeki bir komşusu medyaya verdiği bilgide, polislerin Vilks’in evine gelerek günlük kullanılabileceği özel eşyalarından bir kısmını götürdüklerini söyledi. 

Vilks’in saldırıya uğradığı saatlerin hemen ardından çok sayıda polisin İsveç’teki evi çevresine sevk edildiği ve bölgenin tüm insan ve araç trafiğine yasakladığını belirten İsveçli komşusu Arildsbon Birgitta Gustavsson “O gün saatlerce eve gelebilmek için araç kuyruğunda bekledik. Çok sayıda polis Vilks’in evine girdi çıktı, sokaklar tamamen kapatıldı. Evin çevresine bomba arama köpekleri de getirildi. Daha sonra da evden özel eşyalarını ve bazı tabloları aldılar. Vilks’in nerede olduğu belli değil” dedi. 

Lars Vilks’in ilk kez yaşadığı Kullabygden’den başka yere götürüldüğü bildirildi. Lars Vilks polis aracılığı ile medyaya gönderdiği kısa mesajda “Burada rahatım iyi resim yapmak için stüdyo da oluşturdum” dedi.

SALMAN RÜŞDİ OLAYI

Salman Rüşdi de 1989’da yayınlanan Şeytan Ayetleri romanı nedeniyle İslam dünyasından büyük tepkiler almış; Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır , Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya, ve Katar’da kitabın yayınlanması yasaklanmıştı. 14 Şubat 1989’da ise İran lideri Humeyni tarafından fetva verilerek, Rüşdi’nin başına üç milyon Amerikan doları ödül konulmuştu.

Takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmen ve yayıncı kuruluşlarına yönelik saldırılar olmuştu. 1998’de İran, İngiltere ile ilişkilerini düzeltmeye yönelik bir adım olarak Salman Rüşdi hakkında aldığı ölüm cezası kararından vazgeçmişse de İran dini lideri Ali Hamaney 2005’te fetvayı sadece veren kişinin kaldıracağını, ancak bu kişinin yani Humeyni’nin 1989’da öldüğünü ifade etmiştir. Salman Rüşdi, ölüm tehditleri ve başına konulan ödül nedeniyle Vilks gibi bilinmeyen bir yere götürülmüş ve hayatını ancak polis koruması altında sürdürmüştür.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon