Türkiye-ABD 'Eğit- Donat'ta anlaştı

Türkiye ile ABD arasında 'eğit-donat' programında 'hedefi meçhul' mutabakat sağlandı.

Yayınlanma: 18.02.2015 - 22:10
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasında, “ılımlı” addedilen Suriyeli muhalifler için “eğit-donat” programında mutabakat sağlandı.

Aylardır süren müzakerelerde varılan metnin imzası için ABD’deki iç prosedür bekleniyor. ABD’den askeri bir heyetin geçen haftaki ziyaretiyle varılan mutabakatın imzası için kaynaklar “bugün yarın, bir hafta içinde” dedi. Kaynaklar mutabakatın “askeri ve teknik anlaşma olduğu” gerekçesiyle meclis onayına sunulmayacağını söyledi. Mutabakat uyarınca muhaliflere Kırşehir Hirfanlı’da eğitim verilecek. Eğitim için ABD’li askerler Türkiye’ye gelecek. ABD Dışişleri sözcüsü Jen Psaki’nin ilkesel olarak doğruladığı mutabakatın detayları şöyle:

- Hedef: Türkiye, muhaliflerin hedefinin Suriye yönetimi olduğunu savunurken, ABD IŞİD’i koyuyor. Mutabakatta hedef bölümü boş bırakıldı. Amerikalı kaynaklar eğitimlerde “Sahada Suriye ordusundan toprak kazanmak değil eldeki toprağı tutup IŞİD’e karşı direnişin” öne çıkarılacağını aktardı.

- Seçim: Eğitilecek isimlerde karşılıklı mutabakat şartı aranacak. Türkiye’nin önerdiği isimlerin, ABD; ABD’nin önerdiklerinin de Türkiye tarafından onayı gerekecek.

- Masraflar: Türkiye, eğitim tesisleri ve barınma olanaklarını sağlayacak. Silahlı donanım sorumluluğu ABD’de. Britanya’nın Daily Telegraph gazetesi mutabakatın “ılımlı” muhaliflerin tıpkı Kobani’deki gibi GPRS’ler verilerek ABD’ye IŞİD’e hava saldırıları için yer bildirilmesini de içerdiğini yazdı. Dışişleri henüz detay bilgi vermedi.

- Süre: Muhalifler 200-300 kişilik gruplar halinde 3-4 ay eğitilecek. Silahlı çatışma deneyimliler tercih edilecek. Üç yılda toplam yaklaşık 5 bin muhalif eğitim alacak. Türkiye’de bir yılda yaklaşık 2 bin kişinin eğitimi bekleniyor. Suudi Arabistan ve Ürdün’de de eğitim verilecek. Pentagon bölge ülkelerine özel güçler dahil 400 asker gönderecek. 19 Şubat’ta da Riyad’da IŞİD karşıtı koalisyonun genelkurmay başkanları programın detaylarını ele alacak. Toplantıda Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Harekât Başkanı Korg. Erdal Öztürk’ün temsil etmesi bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler